Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Місцеві громади можуть отримати право розпоряджатися землями за межами населених пунктів

Дата: 11.08.2017 09:56
Кількість переглядів: 1676

Місцеві громади можуть отримати право розпоряджатися

землями за межами населених пунктів

Законопроект, що надає відповідні повноваження ОТГ, сьогодні подала до Уряду Асоціація міст України – всеукраїнська громадська організація, що захищає права місцевого самоврядування. Документ враховує побажання місцевих рад з усіх областей України.

Закон про розпорядження землями за межами населених пунктів є останнім з ключових у реформі децентралізації, прийняття якого вимагають громади уже більше двох років.

Розширення повноважень об’єднаних територіальних громад щодо управління земельними ресурсами сьогодні є одним із важливих інструментів реалізації реформи місцевого самоврядування.

Сьогодні, на жаль, об’єднані територіальні громади повністю усунені від розпорядження земельними ділянками державної власності за межами населених пунктів та позбавлені будь-якого впливу на рішення щодо надання їх у власність та користування.

"Обмеження «земельної» юрисдикції органів місцевого самоврядування лише межами населених пунктів невиправдано ускладнює розвиток громад, зменшує матеріальну основу місцевого самоврядування. До того ж, це не узгоджуються з одним із основних принципів демократичного суспільства, який визнаний у світі – принципом повсюдності місцевого самоврядування", - коментує ситуацію Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан. "Даний законопроект спрямований  вирішення цих проблем через  надання повноважень щодо розпорядження землями державної власності за межами населеного пункту об’єднаним територіальним громадам, а також на підтримку добровільного об’єднання територіальних громад в країні з метою формування спроможних органів місцевого самоврядування до виконання наданих ним повноважень", - додав він.

Надання органам місцевого самоврядування реальних повноважень щодо розпорядження землями в межах об’єднаної територіальної громади та управління земельним фондом об’єднаної громади дозволить чітко і прозоро формувати дохідну частину місцевих бюджетів в частині плати за землю.

Прийняття цього законопроекту буде мати реальний результат у  зміцненні матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування, а також більш якісного і обґрунтованого планування розвитку територій.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь