Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

27 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Дата: 26.01.2021 10:34
Кількість переглядів: 1487

        27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня.

         Одна з найбільших трагедій ХХ ст. не оминула й тодішнє містечко Меджибіж. Восени 1942 та навесні 1943 рр. відбувалися масові розстріли єврейського населення. Під Летичевом було розстріляно більше семи тисяч чоловік, а біля Меджибожа - близько трьох тисяч людей похилого віку, жінок і дітей.

      У Меджибожі євреїв-чоловіків примусово відправляли на земляні роботи, при чому вони мусіли копати землю руками, працюючи під ударами нагайок. Людей старшого віку змушували лягати обличчям до землі, а по їх спинах ходили наглядачі. Згодом було видано наказ про конфіскацію майна євреїв. Навколо Банної вулиці було створено гетто, оточене високою огорожею з колючим дротом. Євреїв заселяли в будинках по 15-20 чоловік в кімнаті, забороняли виходити за межі гетто. На сім`ю із 6 чоловік видавали по 100 грамів хліба на день, люди помирали від голоду та тифу.

        22 вересня 1942 р. поліцаї та гестапівці оточили гетто та зібрали євреїв на базарній площі. Молодих відокремили, деяких потім перевели до концентраційного табору в Летичеві. Всім іншим повідомили, щоб зібралися з речами для відправки в тил на роботи. Деякі люди сподівалися, що їх відправлять на будівництво якогось об`єкта, або в гіршому випадку в концтабір, але, їх повели за Меджибіж по дорозі на с. Русанівці та біля яру розстріляли.

       Розстрілювали групами, мертві і ще живі падали на раніше розстріляних. Випадковими свідками тих вбивств були молоді хлопці, що заховалися на деревах. Вони і розповіли пізніше про ті жахливі події, що відбувалися в ярах за Меджибожем.

      На місці розстрілу людей у 1967 р. був встановлений пам`ятник. Кошти на його встановлення збирали євреї-уродженці Меджибожа, частину грошей передали грузинські євреї. Огорожа навколо обеліска та братських могил, табличка з написом на івриті були встановлені на межі ХХ-ХХІ ст.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь