Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Як уберегтися від кишкових інфекцій

Дата: 08.05.2018 15:16
Кількість переглядів: 979

 

Весняно-літній період – це час не тільки відпочинку , але й сезон підвищеної захворюваності на кишкові інфекції. На теренах Хмельницької області значно зросла частка хворих на кишкові інфекції, за 4 місяці 2018 року зареєстровано750 випадків, з них-94% гастроентероколітів.

В організм людини мікроби потрапляють з їжею, водою, а також, заносяться брудними руками та предметами домашнього вжитку. Недарма кишкові інфекції називають «хворобами брудних рук». Руки необхідно мити перед вживанням і приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. При правильному митті руки спочатку змочують, потім намилюють і розтирають мило до утворення густої піни, після чого піну змивають. Для видалення бруду з-під нігтів використовують щітку. Нігті на руках необхідно коротко підстригати. Гризти нігті взагалі неприпустимо.

Важливе значення має правильне зберігання харчових продуктів. Існують певні терміни зберігання та вживання їжі і страв,які необхідно суворо виконувати. Овочі, фрукти та ягоди, які вживаються у свіжому вигляді потрібно мити у проточній чистій воді. Молоко придбане на базарах перед вживанням необхідно кип`ятити.

Фактором передачі кишкових інфекцій може стати вода, особливо небезпечна вода у відкритих водоймах,криницях,в яких роками не проводиться дезинфекція води. Намагайтесь не ковтати воду при купанні в річці, озері, ставку, морі.

Певну роль в розповсюдженні кишкових інфекцій відіграють мухи, які переносять збудників різних захворювань з нечистот на харчові продукти, посуд, навколишні предмети. Для того, щоб мухи не залітали в приміщення, вікна закривають марлею, або сіткою. Пам’ятайте, у чистому приміщені мух набагато менше!

При будь – якому підозрілому на кишкову інфекцію нездужанні(нудота,блювота,головний біль,головокружіння, підвищення температури тіла) необхідно негайно звернутися до лікаря, або в найближчий медичний заклад.

Будьте здорові! Бережіть себе!

 

Завідувач Деражнянським РЛВ Наталя Ткачук

ДУ «ХОЛЦ МОЗ України»,

лікар-епідеміолог


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь