Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

До річниці місцевих виборів в Летичівському районі.

Дата: 08.09.2017 21:48
Кількість переглядів: 875

На початку вересня  минає два роки як  було оголошено про початок виборчого процесу місцевих виборів у нашому районі. 25 жовтня 2015 року відбулися чергові вибори депутатів до Летичівської районної, Хмельницької обласної   рад та перші вибори депутатів  Летичівської та Меджибізької селищних  рад об’єднаних територіальних громад та відповідних селищних  голів.                                                                                                                         

У 2015 році екс- Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявляв, що уже через два роки - в 2017 році - Україна чекає нове випробування виборчим процесом на місцях. "Нам потрібно прийняти більше 500 законів у рамках децентралізації, тому два роки - перехідний період, і в 2017 році потрібно буде провести ще одні чергові (місцеві  ) вибори".                             

А яка ж сьогодні ситуація  з місцевими виборами? Це питання цікавить багатьох летичівців. Доводиться констатувати той факт , що в даний час процес децентралізації в Україні не завершено, він продовжується. Так, 29 жовтня 2017 року, перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів відбудуться у всіх областях країни, у т.ч. Хмельницькій області. Перелік виборів можна побачити на сайті Центральної виборчої комісії.                                   

Тому, ми як законопослушні громадяни країни повинні керуватися Законом України “Про місцеві вибори”. Стаття 14  закону визначає, що місцеві вибори можуть бути черговими, позачерговими, повторними, проміжними, додатковими або першими. Чергові місцеві вибори проводяться одночасно на всій території України в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень рад, голів, старост, обраних на попередніх чергових місцевих виборах.
Рішення про проведення чергових виборів депутатів обласних, районних, селищних рад,  селищних голів, старост приймається Верховною Радою України.                                                                                                    

Позачергові місцеві вибори призначаються Верховною Радою України у разі дострокового припинення повноважень обласної, районної, селищної ради,  селищного голови, а також в інших випадках, передбачених законами України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про добровільне об’єднання територіальних громад". Таке рішення приймається Верховною Радою України не пізніше ніж у дев’яностоденний строк з дня дострокового припинення повноважень   відповідної місцевої ради, селищного голови.                           

Позачергові вибори старости призначаються радою відповідної об’єднаної територіальної громади в разі дострокового припинення повноважень старости.                                                                                           

Повторні вибори депутатів (депутата) у відповідному багатомандатному, одномандатному виборчому окрузі призначаються відповідною територіальною виборчою комісією в порядку, встановленому цим Законом, у разі визнання відповідних виборів у цьому виборчому окрузі такими, що не відбулися, з підстав, визначених цим Законом, чи в разі визнання особи, обраної у відповідному одномандатному виборчому окрузі депутатом, такою, яка відмовилася від депутатського мандата у відповідному одномандатному виборчому окрузі.                                                                                       

У статті 15 зазначеного закону визначено строки призначення місцевих виборів та оголошення виборчого процесу.   Визначено,що чергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів, позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів.
Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів. Зазвичай місцеві вибори призначаються на неділю.
Орган, який відповідно до статті 14 цього Закону прийняв рішення про призначення  публікує рішення у друкованих засобах масової інформації,  а також доводить зазначене рішення до відома Центральної виборчої комісії. 
Центральна виборча комісія шляхом прийняття відповідного рішення оголошує про початок виборчого процесу чергових місцевих виборів а територіальна виборча комісія - про початок виборчого процесу   місцевих виборів, перших виборів старости на своєму засіданні. Офіційним оголошенням є прийняття відповідною виборчою комісією рішення про початок виборчого процесу відповідного виду місцевих виборів.  Офіційне оголошення шляхом прийняття рішення про початок виборчого процесу здійснюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за п’ять днів до дня початку виборчого процесу місцевих виборів.                                                                                              

Відділ ведення Державного реєстру виборців Летичівської райдержадміністрації   в період між виборами продовжує працювати над забезпеченням актуальності та достовірності відомостей про виборців. З метою покращення якості списків виборців,  просимо громадян, які мали проблеми під час голосування пов’язані з неправильностями у списках виборців під час останньої виборчої кампанії у 2016 році звернутися до нашого відділу, або перевірити свою наявність в Державному реєстрі виборців за допомогою он-лайн сервісу “Особистий кабінет виборця” на сайті Центральної виборчої комісії.

У першу чергу це стосується виборців, яким виповнилось 18 років, тих які виявили неточності у своїх персональних даних під час виборів у 2016; які змінили прізвище чи місце проживання протягом останнього періоду; які мають інформацію про помилкове включення до списків  інших людей; ті, які вже не проживають за адресами, вказаними у списках виборців (змінили місце проживання, померли тощо).

 Ознайомитися з відомостями можна у нашому відділі  за адресою: смт Летичів, вул.Героїв Крут, 2/1, адмінбудинок райради, І поверх, каб. № 105А,  щоденно з 8.00 до 17.00. Тел.: 2-05-37,  2-00-88 (крім суботи та неділі). При собі необхідно мати: паспорт особи або тимчасове посвідчення громадянина України; доручення ( виборець, нездатний пересуватися самостійно, може письмово уповноважити на звернення іншу особу ); свідоцтво про смерть ( для виключення померлого виборця ).

 

 

 Начальник відділу                                                   Б.І.Нагорний


 

 

 
 
 
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь