Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

У Меджибожі обговорювали проблеми збереження культурної спадщини та перспективи розвитку туризму в громаді

Дата: 23.02.2018 11:54
Кількість переглядів: 1266

Фото із ФБ-сторінки С. Аніськова

22 лютого 2018 р. об 11:00 год. в ДІКЗ “Межибіж” проводилися консультації з громадськістю на тему: «Збереження та використання пам’яток в контексті децентралізаційних процесів та Року культурної спадщини в Україні».

Активну участь на ньому взяли працівники Меджибізької селищної ради. На заході були присутні: заступник Меджибізького селищного голови Ю.Б. Карбовська, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму Н.П. Остапова, начальник відділу земельних відносин В.Б. Духневич, сільські старости та інші працівники виконавчих органів Меджибізької селищної ради.

Для присутніх, в тому числі, пам’яткоохоронців, краєзнавців, представників громади, засобів масової інформації виступали директор ДІКЗ «Межибіж» О.Г. Погорілець із доповіддю “Меджибіж як унікальний комплекс пам'яток історії та культури, головний спеціаліст управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької ОДА В.С. Лукашук із доповіддю “Практичний аспект визначення майнових прав з метою збереження об’єктів культурної спадщини на території Меджибізької об’єднаної територіальної громади” та завідуючий відділом охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області С.М. Шпаковський із виступом на тему: “Практичні аспекти пам’яткоохоронної діяльності: інвентаризація об'єктів, укладення та дотримання умов пам’ятко охоронних договорів ”.

Усі доповіді активно обговорювалися. Учасники ставили один одному запитання, інколи на неприємні та незручні теми. Активну участь в обговореннях взяли Ю.Б. Карбовська та В.Б. Духневич. Заступник селищного голови вкотре донесла до відома присутніх, які дії з боку селищної ради проводилися селищною радою в 2017 р. по створенню необхідних умов для розвитку туризму в громаді. Начальник відділу земельних відносин доповіла присутнім про те, коли заплановано розробити історико-архітектурний опорний план Меджибожа.

На завершення, спеціаліст відділу освіти, молоді, спорту, культури і туризму С.А. Щур висловив свої побажання до представників ДІКЗ «Межибіж» та відділу охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області щодо спільних кроків, які необхідно зробити для налагодження якісного виконання пам’яткоохоронного законодавства та створення умов для розвитку туризму в Меджибізькій громаді, а також зачитав усім присутнім пропозиції селищної ради для внесення у спільну резолюцію, за результатами проведеного заходу.

Зокрема, заради спільної співпраці, було запропоноване наступне:

1. Меджибізька селищна рада, ДІКЗ “Межибіж”, Управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької ОДА, відділ охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області спільно беруть на себе обов’язок по забезпеченню та охороні пам’яток культурної спадщини.

2. Меджибізька селищна рада бере на себе обов’язок замовити історико­архітектурний опорний план із врахуванням Генерального плану розвитку ДІКЗ «Межибіж».

3. Протягом року відділ охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області зобов’язується здійснити паспортизацію пам’яток архітектури та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, розташованих на території Меджибізької ОТГ.

4. Меджибізька селищна рада, спільно з відділом охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області здійснить встановлення охоронних дощок на нерухомих пам’ятках культурної спадщини згідно Наказу Міністерства культури України та Державного комітету України з будівництва і архітектури від 27.01.2004 року No 30/10.

5. Підписанти резолюції сприятимуть забезпеченню дотримання режимів використання зон охорони пам’яток, визначених відповідною проектною документацією під час здійснення містобудівної та господарської діяльності усіма суб’єктами на території громади.

6. ДІКЗ “Межибіж”, як регіональний науково-методичний центр, бере на себе інформаційну та роз’яснювальну роботу серед мешканців Меджибізької ОТГ, суб’єктів господарювання, учнів загальноосвітніх шкіл щодо наявних на території Меджибізької ОТГ пам’яток культурної спадщини національного та місцевого значення, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, дотримання вимог пам’яткоохоронного законодавства та відповідальності за їх порушення.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь