Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

ОБЕРЕЖНО – БОРЩОВИК!

Дата: 24.07.2017 14:52
Кількість переглядів: 1354

Фото без описуЗ настанням теплих сонячних днів почастішали виїзди людей до лісу, на дачні ділянки, річку…
Саме в цих місцях можна натрапити на отруйну рослину – борщовик.  Останніми роками на території нашого краю поширився бур’ян, так званий борщовик Сосновського.  Рік у рік зростає ареал його поширення в районі.  Борщовик Сосновського може досягати висоти 2-х метрів. Його листя та інші частини стебла здатні викликати небезпечні для здоров’я опіки.

Після потрапляння соку на шкіру через кілька годин, рідше – через кілька днів, вона червоніє, виникають пухирці. При сильних опіках підвищується температура, з’являється нудота, на місці пухирців – «вискакують» виразки.
Може виникнути і загальна алергічна реакція, що в тяжких випадках може призвести до смертельних наслідків. Особливо небезпечно, коли борщовиком вражаються обличчя, слизова рота чи горла.
Дуже часто від борщовика потерпають діти. Тому доцільно знати – як правильно надавати першу допомогу. Насамперед треба якнайшвидше змити отруту з рук та з уражених місць. Для цього найкраще використовувати воду з додаванням соди. В такому розчині кумарин – отрута, – що виділяється борщовиком, розчиняється краще, аніж у чистій воді. Після цього уражене місце можна змастити лосьйоном, що містить спирт.
Слід пам’ятати: у жодному випадку не треба розтирати вражене місце, бо так подразнююча речовина може «рознестися» по всьому тілу. До того ж, розтирання стимулює потік крові, а значить – надходження до уражених місць нових речовин, що підтримують запалення.
Зменшити свербіж і печію допоможуть холодні компреси, або прикладання шматочків льоду до уражених місць, а також оцтові компреси (0,5 склянки столового оцту і 1,5 склянки води).
У подальшому, під час лікування уражені місця змащують розчином фукорцину (1 раз в день і гелем феністілу – 2 рази в день). Внутрішньо приймають курсом 5-7 днів антигістамінні препарати (супрастин, тавегіл, цінірізин).
Щодо дітей: після надання першої допомоги доцільно звернутися до фахівця, який визначить правильне лікування.
Запам’ятайте! Виїжджаючи на природу, треба ретельно вибирати місце відпочинку, щоб не наряджати себе на небезпеку.


Матеріал підготував:відділ економічного розвитку та інвестицій.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь