Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Як уберегтися від кишкових інфекцій

Дата: 08.05.2018 15:16
Кількість переглядів: 999

 

Весняно-літній період – це час не тільки відпочинку , але й сезон підвищеної захворюваності на кишкові інфекції. На теренах Хмельницької області значно зросла частка хворих на кишкові інфекції, за 4 місяці 2018 року зареєстровано750 випадків, з них-94% гастроентероколітів.

В організм людини мікроби потрапляють з їжею, водою, а також, заносяться брудними руками та предметами домашнього вжитку. Недарма кишкові інфекції називають «хворобами брудних рук». Руки необхідно мити перед вживанням і приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. При правильному митті руки спочатку змочують, потім намилюють і розтирають мило до утворення густої піни, після чого піну змивають. Для видалення бруду з-під нігтів використовують щітку. Нігті на руках необхідно коротко підстригати. Гризти нігті взагалі неприпустимо.

Важливе значення має правильне зберігання харчових продуктів. Існують певні терміни зберігання та вживання їжі і страв,які необхідно суворо виконувати. Овочі, фрукти та ягоди, які вживаються у свіжому вигляді потрібно мити у проточній чистій воді. Молоко придбане на базарах перед вживанням необхідно кип`ятити.

Фактором передачі кишкових інфекцій може стати вода, особливо небезпечна вода у відкритих водоймах,криницях,в яких роками не проводиться дезинфекція води. Намагайтесь не ковтати воду при купанні в річці, озері, ставку, морі.

Певну роль в розповсюдженні кишкових інфекцій відіграють мухи, які переносять збудників різних захворювань з нечистот на харчові продукти, посуд, навколишні предмети. Для того, щоб мухи не залітали в приміщення, вікна закривають марлею, або сіткою. Пам’ятайте, у чистому приміщені мух набагато менше!

При будь – якому підозрілому на кишкову інфекцію нездужанні(нудота,блювота,головний біль,головокружіння, підвищення температури тіла) необхідно негайно звернутися до лікаря, або в найближчий медичний заклад.

Будьте здорові! Бережіть себе!

 

Завідувач Деражнянським РЛВ Наталя Ткачук

ДУ «ХОЛЦ МОЗ України»,

лікар-епідеміолог


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь