Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Як обрати одяг та ранець, які не зашкодять здоров’ю школярів

Дата: 30.07.2018 14:28
Кількість переглядів: 1160

   Перед початком навчального року у батьків виникають турботи, пов’язані із підготовкою одягу, взуття шкільних приладь для дітей. Хочеться надати кілька порад, дотримання яких дозволить уникнути шкоди дитячому здоров’ю.

Одяг, необхідний для захисту людини від несприятливих чинників навколишнього середовища, зумовлює тепловий комфорт, сприяє доброму самопочуттю. Хоча люди приділяють більше уваги його естетичному аспекту, найважливіше для здоров'я організму- гігієнічне значення одягу.

В Україні для всіх школярів рекомендована шкільна форма,але якими мають бути колір,модель вирішують ради шкіл. Одяг має бути таким, щоб дитина могла самотужки легко вдягатися і роздягатися. Слід приділити увагу вазі одягу, адже від цього залежатиме формування правильної статури у дитини.

Особливо високі вимоги мають бути до тканин, з яких виготовляється дитячий одяг. Синтетичні матеріали можуть несприятливо вливати на організм дитини, тому їх можна використовувати лише у поєднанні з натуральними волокнами і за умови суворої регламентації відсоткового вмісту. Україна не має стандарту на шкільну форму. Перш за все, при виборі шкільного одягу, батькам необхідно звернути увагу на маркування, яке міститься на ярлику. Саме ярлик інформує споживача про якісні та інші характеристики товару та містить реквізити підприємства-виробника. Необхідно віддавати перевагу одягу з максимальним вмістом натуральних волокон.

Пам’ятайте, на виробі має бути додатковий ярлик у вигляді стрічки, який вшитий у шов виробу, де нанесені символи по догляду за ним. Таке маркування є гарантія того, що перед Вами товар, виготовлений добросовісним виробником. Не варто купувати шкільний одяг, якщо маркувальний ярлик закріплений булавкою, або просто відсутній.

Коли йдете купувати ранець, рюкзак чи портфель, обов'язково візьміть із собою дитину для того щоб приміряти його та врахувати бажання дитини. Вибираючи між ранцем, портфелем, рюкзаком і сумкою, найкраще зупинитись на виробі з двома лямками. На відміну від портфеля, шкільний ранець не шкодить хребту. Привчає його знаходитись у правильному положенні, при цьому має, як правило, більшу кількість необхідних кишень. Рюкзак, також, не кращий вибір для малюка, оскільки в нього м'яка спинка. Цей варіант більше підійде для старших школярів. А сумка на одній лямці - є серйозною причиною викривлення хребта.

Ранець повинен мати тверду ортопедичну спинку, що добре прилягає до спини і дозволяє оптимально розподіляти навантаження на плечовий пояс. Для збереження правильної статури школяра дуже важливі розміри та вага ноші. Ширина не повинна перевищувати ширину плечей дитини, а висота - 30 см, вага, разом із вмістом, повинна становити не більше 15 % від ваги школяра, а в молодших класах – не більше 10 %.

Лямки ранця повинні регулюватися, їх доведеться підтягувати або відпускати в залежності від одягу та росту дитини. При цьому ремені повинні бути відрегульовані так, щоб ранець знаходився суворо на спині, а ніяк не нижче попереку.

Обираючи матеріал, з якого виготовлений ранець, краще зупинити свій вибір на матеріалі з водонепроникної, міцної тканини, тоді він буде стійкий до кліматичних умов,  у

випадку забруднення його можна буде без проблем випрати. Для визначення стійкості барвників проведіть із натиском по поверхні виробу вологою світлою ганчіркою. Сліду від фарби не повинно бути, якщо залишилися кольорові плями - краще не купувати такий ранець. Усі шви на виробі мають бути рівними та міцними із закріпленими кінцями. Шви та окантовки ранця не повинні бути грубими, щоб уникнути можливості травмувати дитину. Застібки мають легко закриватись і відкриватись щоб не привести до травми.

Зверніть увагу на етикетку, де повинні бути рекомендації щодо віку дитини, якій рекомендовано цей виріб. Пам’ятайте - вся продукція для дітей, яка виготовляється та реалізується у торгівельній мережі повинна мати висновки державної санітарно-гігієнічної експертизи, що засвідчують безпечність даного товару для здоров'я вашої дитини.

Обираючи між ціною виробу і якістю товару варто надати перевагу якості. Тим самим, Ви зможете вберегти дитину від ряду небажаних хвороб. І ще, не бійтесь вимагати у продавця документ про якість, адже, впродовж 5-ти років ніхто не контролює ні виробника, ні продавця (згідно Постанови Уряду). Ми-споживачі зобов’язані особисто контролювати те,що нам продають.

Наше здоров’я -в наших руках!

 

Завідувач Деражнянським РЛВ

ДУ «Хмельницький обласний лабораторний

Центр МОЗ України» Н.Ткачук


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь