Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Про підтвердження документів про стаж та заробітну плату до 1 липня 2000 року для призначення(перерахунку) пенсії первинними документами

Дата: 01.02.2016 09:05
Кількість переглядів: 907

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення 07.12.2016 року в порядку здійснення контрольної функції було розглянуто питання про практику застосування та стан виконання Закону України «Про внесення змін до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку визначення заробітної плати для обчислення пенсії» (№ 1043 –VIII від 29.03.2016р.).

За результатами розгляду порушеного питання рішенням Комітету схвалені відповідні Рекомендації.

Згідно із ст.40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Довідка про заробітну плату надається згідно додатку №1 до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005р. №22-1, із зазначенням у ній первинних документів, на підставі яких її видано, їх місцезнаходження та адреси, за якою можливо провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам (підпункт 3 пункту 2.1 розділу II Порядку).

Згідно п.2.10 Порядку довідка про заробітну плату (дохід) надається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою або організацією, де працювала особа, яка звертається за пенсією. Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату надаються правонаступниками цих підприємств, установ чи організацій або архівними установами.

У випадках, коли архівні установи не мають можливості видати довідку за встановленою формою з розшифровкою виплачених сум за видами заробітку, вони можуть видавати довідки, що відповідають даним, наявним в архівних фондах, без додержання цієї форми.

Встановлення заробітку для обчислення пенсії на підставі показань свідків не допускається. Виписка зі штатного розпису про посадовий оклад, профспілкові квитки, квитки партій та рухів, громадських об’єднань не є документами, що засвідчують фактичний заробіток для обчислення розміру пенсії.

 

Документи про заробітну плату для призначення пенсії подаються лише в оригіналах, належним чином оформлених та завірених підписами уповноважених осіб.

Отже, звернення громадян для призначення (перерахунку) пенсій з довідками про заробітну плату за 60 календарних місяців до 01.07.2000 року допускається з обовязковим наданням копій первинних документів, завірених в установленому законодавством порядку.

Водночас повідомляємо, що у разі реорганізації, поділу чи ліквідації з визначенням правонаступника, хронологія перейменування (підпорядкування) повинна підтверджуватись відповідними документами.

Обов’язковим є долучення довідки управління статистики (про дату реєстрації створення, ліквідації), витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Враховуючи вищезазначене, доцільним є надання особою, яка звертається за призначенням (перерахунком) пенсій, документів, що визначають право на пенсію, в тому числі на пільгових умовах. До заяви долучаються копії первинних документів (наказів, особова картка форми Т-2, посадові інструкції, книги обліку трудового стажу та заробітку колгоспників), довідки про перебування у відпустках без збереження заробітної плати.

У разі неможливості надання заявником копій первинних документів, спеціалістами територіальних управлінь проводиться перевірка достовірності видачі довідки про заробітну плату, або направляються відповідні запити в інші регіони.

 

Консультацію з цього питання можна отримати в Летичівському об’єднаному

управлінні Пенсійного фонду України Хмельницької області

за тел.: 9-14-79, 2-04-64 (смт Летичів); 2-14-11, 2-15-88 (м. Деражня);

за адресами: смт Летичів, вул. Савіцького Юрія, 16; м. Деражня, вул. Миру, 35.


 


 


 


 

Начальник Летичівського

об’єднаного управління

Пенсійного фонду України О. Яцкова

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь