Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Про роботу відділу ведення Державного реєстру виборців під час виборів Президента України у 2019 році

Дата: 15.05.2019 14:29
Кількість переглядів: 688

У відповідності до Закону України "Про Державний реєстр виборців”  одними з основних завдань нашого відділу  є ведення персоніфікованого обліку виборців та складання списків виборців для проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, селищних голів, всеукраїнських та місцевих референдумів. Наскільки виконав відділ свої завдання показали вибори Президента України 31 березня 2019 року та повторне голосування з виборів Президента України 21 квітня 2019 року.  

  Відділ ведення Державного реєстру виборців до Закону України " Про вибори Президента України” забезпечив складання попередніх списків виборців для  виборчих дільниць та виготовлення іменних запрошень виборцям, які були передані 51 дільничій виборчій комісії у встановлені терміни.         До попереднього списку виборців на виборчій дільниці були включені громадяни України, яким виповнилося або на день виборів виповнилося б вісімнадцять років і які мали право голосу, та виборча адреса яких відповідно до відомостей Державного реєстру виборців відноситься до цієї виборчої дільниці. При цьому суворо дотримувалася норма Закону, що виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.                                                                                                                          
     Попередні списки виборців комісіями були надані для загального ознайомлення виборцям, а  іменні запрошення доставлені кожному виборцю, яким повідомлялося про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, а також про час і місце голосування. Виборцям, стосовно яких у списку виборців була відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомлялося, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування.                                                                                                                            Громадяни, які виявили бажання, використали своє право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до відділу ведення Державного реєстру виборців щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися. Внаслідок цього щодо включення до реєстру звернулося 47осіб, щодо зміни ідентифікаційних даних-10 осіб, щодо зміни виборчої адреси- звернувся 21 виборець.                                                                                                                                                          Виборцям району була надана можливість не пізніш як за п’ять днів до дня виборів особисто подати заяву до дільничної виборчої комісії чи органу ведення Державного реєстру виборців щодо вищезазначених обставин. У разі якщо громадянин за станом здоров’я не міг особисто подати заяву, дільнична виборча комісія за його зверненням забезпечувала прийняття заяви у нього в інший спосіб. До заяви додавалися документи (копії документів), які підтверджують зазначені в ній відомості. Відділ ведення Державного реєстру виборців забезпечував розгляд заяв виборців вносив відповідні зміни до персональних даних у Державному реєстрі виборців у порядку, визначеному Законом України "Про Державний реєстр виборців".                                       Дотримання норм Закону України "Про вибори Президента України” та "Про Державний реєстр виборців” сприяло тому, що адміністративних  позовів про уточнення списку виборців   до Летичівського районного суду не було.           
      Виготовлення уточнених списків виборців відбулося   також з дотримання норм законодавства. У деяких випадках виборчі дільниці, дотримуючись Порядку внесення змін до уточненого списку виборців, проводили зміни списку головою, заступником голови та секретарем дільничної виборчої комісії.                                                      
       Для проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року списки виборців, виготовлені відділом ведення Державного реєстру виборців були передані виборчим комісіям за два дні до дня повторного голосування, а іменні запрошення після їх утворення, тобто  за п’ять днів до дня повторного голосування.  До списків виборців було включено  близько 21800 громадян.             При опрацюванні упродовж січня 2019 року - квітня 2019 року  подань відомостей про виборців, які подали до відділу
 органи реєстрації Летичівської та Меджибізької селищних рад, Летичівський районний сектор УДМС в Хмельницькій області, Летичівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління  юстиції у Хмельницькій області, Летичівський районний суд, управління соціального захисту населення Летичівської   райдержадміністраціїі внесено 2132 змін до Реєстру виборців, зокрема, 875 виборцям проведено зміни ідентифікаційних та службових даних, 1268- змінено виборчу адресу, 254 виборці включено до Державного реєстру виборців, знищено за постановами ЦВК 209 записів Реєстрі виборців. За цей період, тобто за період виборчого процесу, до відділу із заявами про включення звернулося 131 особа (2018-5 чол., 2017-8чол.), із заявами про зміну ідентифікаційних даних — 41 виборець (2018-3чол., 2017-3 чол.), із заявами щодо зміни виборчої адреси — 56чол. (2018-3 чол, 2017- 0 чол.).                                                                                                     Відповідно до Закону України "Про Державний реєстр виборців”  205 чол. (вибори Президента України 31 березня 2019 року)  та 219 (повторне голосування  21 квітня 2019 року)   виборців району скористалися правом  на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.                                                                                                                                      
      З початком виборчого процесу відділ ведення Державного реєстру виборців звернувся до виборців району  через районну газету "Летичівська газета”, сайти райдержадміністрації, Летичівської та Меджибізької селищних рад про перевірку своїх даних в Реєстрі виборців. На відміну від попередніх років у цьому році активність громадян була високою. Так, до  "кабінету виборця” на сайті Центральної виборчої комісії звернулося 584 виборці, 184 з яких, потребували включення до Реєстру та зміни ідентифікаційних даних (у 2018 році-9 виборців).                            

Проте, як показав виборчий період, в територіальних громадах необхідно налагодити облік осіб, яким буде виповнюватися 18 років для їх подання до відділу ведення та включення їх  до Реєстру виборців.  Особливо це стосується Летичівської селищної ради. Відповідно до заяв, поданих упродовж виборчого процесу, по смт Летичів багато повнолітніх осіб 1996-2000 років народження невключені до списків виборців, тільки тих, хто народився в січні-квітні 2001року - невключено до Реєстру було 14 чол. Тому просимо громадян самостійно з паспортами прибути до відділу ведення для перевірки наявності в Реєстрі записів про себе за місцем реєстрації. А щоб перевірити своє включення до Реєстру з дому, заходьте в "кабінет виборця” на сайті ЦВК із смартфонів, планшетів, ноутбуків або стаціонарних комп’ютерів. У випадку відсутності в базі даних- обов’язково приходьте до нас із паспортом, бо без цього Вас ніхто не зможе включити до списків виборців.                                                                                  
      Виборчий процес закінчується, але самим виборцям необхідно слідкувати за тим чи віднесені вони або їхні близькі до тієї категорії осіб, які голосують дома тобто, які відносяться до категорії "нездатні самостійно пересуватися”. Як показали вибори, окремі виборці потребують такого включення через вік, хворобу, а інші-виведення з даного статусу. Знову ж таки, це можна перевірити через "кабінет виборця”, або у нашому відділі. Особливу увагу цьому необхідно приділити у смт Летичів.                       Ще одна проблема, яка стосується понад 180 наших земляків-виборців, тобто тих, які зняті з реєстрації місця проживання. Закон передбачає, що особа без реєстрації немає виборчої адреси та не може бути включена до списків виборців. Тому перед виборами обов’язково потрібно перевіряти свою виборчу адресу. Це стосується також тих, які вибули із навчальних закладів, військових частин, лікувальних закладів.                                                                                                    
    Робота із списками окремими дільничими виборчими  комісіями показала, що в деяких населених пунктах не виведені із списків записи про осіб, які померли. Це пояснюється тим, що виборці померли в інших областях, районах, а то й країнах. Документи про їх смерть відсутні. Тому просимо   близьких людей перевірити   наявність в Реєстрі записів про їх померлих родичів та подати необхідні документи для їх виведення із списку виборців.                                  
      У відповідності до законодавства України 27 жовтня 2019 року повинні пройти чергові вибори до Верховної Ради України. Ми просимо виборців району перевірити свої дані в Державному реєстрі виборців, як через сайт ЦВК ("кабінет виборця”), так і у нашому відділі. Наша адреса: смт Летичів, вул.Героїв Крут, 2/1. Тел. 2-05-37, 2-00-88. Працюємо : з 8 до 17 год. Вихідні дні: субота, неділя.

     

Начальник відділу                                                Б.І.Нагорний


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь