Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Вигляд на Меджибіж

Дата: 01.01.2020 14:25
Кількість переглядів: 460

Фото без опису.

Меджибіж – селище міського типу, центр Меджибізької селищної об’єднаної територіальної громади. Розташоване при впадінні річки Бужок в Південний Буг, за 25 км на схід від обласного центру, за кілометр від траси державного значення М-12 «Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка». Назва населеного пункту походить від річок «Бог» і «Божок», які з’єднуються біля містечка, поряд розташований гідрологічний заказник місцевого значення «Безодня». Перша письмова згадка про містечко «Межибоже» в Іпатіївському літопису в 1146 р.

Містечко має давні традиції самоврядування. З XII ст. відоме як місто «Побужжя», що мало торгові зв’язки з поселеннями Волині та Київщини. З 1444 р. Меджибіж – центр округу Речі Посполитої. У XVI-XVIII ст. містечком володіли магнати Сенявські. У 1593 р. король Сиґізмунд III Ваза надав маґдебурзьке право. У Меджибожі існували ткацький, кушнірський, кравецький, гончарний, шевський та ковальський цехи. У 1672-1699 рр. Меджибіж, як і Кам’янець-Подільський, Бар, Язловець, був центром одного з 4 санджаків (субпровінцій) Подільського еялету Османської імперії. З 1730 р. містечко стало центром ключа володінь Чарторийських. У 1836 р. разом із навколишніми селами був конфіскований російським урядом, а з 1842 р. Меджибіж – центр 4 округу військових поселень Подільської губернії. У 1923-1959 рр. існував Меджибізький район Української РСР.

Містечко лежало на «Чорному шляху», тому тут зведено потужний замок, який вперше згадується у 1516 р. Зараз у замку-фортеці діє ДІКЗ «Межибіж». Окрім краєзнавчої діяльності в ньому відбуваються фестивалі, які зробили Меджибіж знаним далеко за межами України. Найвідомішими туристичними подіями Меджибожа стали: фестиваль середньовічної культури «Стародавній Меджибіж», етно-мото-рок фест "Ukrainian Mezhybizh". Масовими подіями у житті громади є "Ніч музеїв" (травень) та “Гарбузова ніч” (жовтень). Також Меджибіж – хасидська Мекка. Паломники зі всього світу, а надто з Ізраїлю та США, приїздять сюди на могилу Бешта – засновника свого релігійного іудейського руху. Масове паломництво хасидів у Меджибіж стартувало на початку двохтисячних. За останні кілька років побудовано великий комплекс із готелів вищої категорії, хостелів, міні-маркетів, синагог для паломників з усього світу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь