Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

До уваги жителів Меджибізької громади!

Дата: 12.05.2020 13:54
Кількість переглядів: 2163

Одним з гострих та дискусійних питань реформування освіти є шляхи забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітей з сільської місцевості, зокрема запропонована Міністерством освіти і науки України система створення опорних шкіл та їхніх філій.

Створення опорних закладів освіти – один із механізмів реформування системи загальної середньої освіти, мета якого –  забезпечення рівного доступу дітей відповідного віку до якісної освіти; впровадження допрофільної  підготовки і профільного навчання, поглибленого вивчення окремих предметів, забезпечення всебічного розвитку особи, а також допрофесійного навчання незалежно від місця  їх проживання; раціонального і ефективного використання наявних ресурсів.

Опорні школи – це один із способів упорядкування шкільної мережі, забезпечення закладу освіти усім необхідним для ефективного оволодіння здобувачами освіти основ наук та формування їх життєвих і предметних компетентностей: мультимедійною технікою, навчальним обладнанням, новою довідковою та художньою літературою, облаштуванням спортивних залів, площадок, тобто створення всіх необхідних умов для всебічного гармонійного розвитку здобувачів освіти, збереження та зміцнення їх здоров’я, якісної організації навчально-виховного процесу.

Зрозуміло, щоб обладнати усім необхідним кабінети, постійно оновлювати інвентар потрібен величезний фінансовий ресурс. Нам його часто не вистачає і у  результаті ми розпорошуємо кошти, закуповуючи найнеобхідніше у ту чи іншу школу.

У 2019 році у Хмельницькій області освоєно 61,2 млн. грн на освітні проєкти. На капітальні ремонти виділено 123 млн. грн, на придбання обладнання для природничо-математичних кабінетів - 21 млн.320 тис. грн, 4 млн. грн - для покращення стану туалетних приміщень, а також придбано 29 шкільних автобусів. І усе це для опорних закладів освіти області.

Саме з цієї причини Меджибізька селищна рада ініціювала створення опорного закладу освіти громади. Рішенням 83 сесії сьомого скликання  Меджибізької селищної ради від 28.02.2020 року було оголошено конкурс на визначення опорного закладу загальної середньої освіти Меджибізької селищної ради (сайт Меджибізької селищної ради: пленарні засідання - рішення).

Перемогу у конкурсі здобув Меджибізький ліцей. При цьому керівництво жодного іншого закладу освіти громади не подало документи на участь у конкурсі.

На разі ставиться питання про створення опорного закладу у Меджибізькому ліцеї з двома філіями, а саме: Требуховецька ЗОШ І-ІІІ ступенів із пониженням до Требуховецька ЗОШ І-ІІ ступенів та Ставницька ЗОШ І-ІІ ступенів без пониження. Таким чином, чутки, що Ставницька школа буде лише початковою є відвертою маніпуляцією зацікавлених осіб.

Для того, щоб Меджибізький ліцей став опорним закладом не потрібно понижувати його до статусу гімназії. Це неправдива інформація, запущена із посиланням на уже недіючу постанову КМУ від 20.01.2016 року № 79, яка втратила чинність.

Після конкурсу почали поширюватися чутки, що Меджибізький ліцей не може бути опорною школою. Ця інформація не є правдивою. Також вчителі та технічні працівники не будуть звільнятися внаслідок реорганізації. Суттєва зміна трудових відносин стосуватиметься лише керівників Ставницької та Требуховецької школи. Їх посада тепер буде - керівник філії, і підпорядковуватимуться вони директору Меджибізького ліцею. Власне це всі зміни у трудових відносинах.

А от суттєві зміни відбудуться в освітньому процесі та покращенні матеріального стану опорного закладу. Опорна школа - це заклад, де дітям створюються умови, в яких вони можуть краще соціалізуватися, розвивати важливі компетентності, вміння працювати в команді, проявляти активність в умовах конкуренції.

Крім того, жителям громади варто бути уважними при аналізі будь - якої інформації. Противники створення опорної школи із філіями спираються на скасовані законодавчі акти, і людям, не обізнаним у освітній проблематиці, важко зрозуміти де правда, а де вигадка. Тому, за розясненнями краще звертатися до представників органу місцевого самоврядування - Меджибізької селищної ради.

Як приклад, маніпуляцією є посилання на скасовану постанову КМУ № 289 від 12.04.2017 року, яка затверджувала уже скасоване “Положення про освітній округ”.

Замість нього діє “Положення про освітній округ і опорний заклад освіти”, яке затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 року № 532. Воно  визначає правовий статус, порядок утворення та основні засади діяльності освітнього округу і опорного закладу освіти. І це є діючий документ.

Крім того , поширюється неправдива інформація і про те, що філія виконує функції тільки початкової школи. Згідно діючого “Положення про освітній округ і опорний заклад освіти” філія опорного закладу освіти не є юридичною особою і діє на підставі положення, затвердженого в установленому порядку. Філія забезпечує здобуття початкової освіти, а також за рішенням засновника - базової середньої освіти. За проєктом рішення Меджибізької селищної ради Ставницька і Требуховецька філія будуть надавати базову середню освіту - 1-9 класи.

Просимо уважно ознайомитися із запропонованими змінами. Свої зауваження та пропозиції можна надсилати на електронну адресу medgibig.sr@gmail.com  протягом 10 календарних днів.

Пам’ятаймо, опорний заклад має не лише забезпечити якісну освіту, а й стати центром культурно-освітнього життя громади!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь