Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

У Волосівцях збереглася споруда, що може стати популярним туристичним об'єктом

Дата: 03.08.2020 19:40
Кількість переглядів: 1463

У Меджибізькій громаді, а саме у селі Волосівці, до сьогодні збереглася маштарка ХІХ століття. Це – спеціальне місце, де кілька століть тому тримали кінське спорядження. За однією з версій, будівля з’явилася наприкінці 1830-х років, коли тут було військове поселення. За іншою – приміщення ще з турецьких часів. Воно було при конюшні, а навколо облаштовували огорожі для коней. За часів Російської імперії у Волосівцях розводили племінних арабських скакунів. 

Фото без опису

Село Волосівці – найвіддаленіше у Меджибізькій громаді. Людські господи можна перелічити ледь не на пальцях, а ось кілька століть тому життя у населеному пункті бурлило. Сьогодні про славетне минуле свідчать хіба що перекази місцевих та цікава господарська будівля – маштарка.

За другою версією, будівля з’явилася наприкінці 1830-х років, коли тут було військове поселення. Маштарка була при конюшні, а навколо – огорожі для коней.

Зараз – городи, а ось за часів Російської імперії у звичайному подільському селі розводили племінних арабських скакунів. Маштарка була спеціальним місцем, де тримали кінське спорядження. За Радянського Союзу у будівлі зберігали молоко.

А ще маштарка була місцем відпочинку молоді та дітлахів. Зараз будівлю, як можуть, підтримують самі жителі. У стародавньому приміщенні місцеві зберігають сіно. На перспективу у споруді хочуть облаштувати арт-центр.

За словами Сергія Щура, волосівську маштарку включили до туристичних принад Меджибізької ОТГ. У селі навіть планують прокласти зелений маршрут. Для цього є все необхідне. Споруда – унікальна сама по собі, особливого колориту додає озеро, яке можна використовувати у туристичних цілях. Навколо населеного пункту є чимало гарних краєвидів, де можна облаштувати фотозони, та найцікавіше – люди. Місцеві господині досі у печах випікають смаколики за стародавніми рецептами. Тож у громади є всі шанси поєднати історичний туризм з гастрономічним та зробити Волосівці привабливою туристичною локацією. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь