Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

ОБЕРЕЖНО – КЛІЩІ !

Дата: 27.04.2017 16:09
Кількість переглядів: 1485

 З початком підвищення температури повітря почастішали звернення за медичною допомогою з приводу укусів кліщів.  Так звані „енцефалітні кліщі"  зустрічаються в лісі, на луках, пасовищах території України, а в останнє десятиріччя, за умов інтенсивних процесів урбанізації, перемістились в паркові зони відпочинку міст- сквери.
    Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин.  Вони поширюють іксодовий кліщовий бореліоз, кліщовий енцефаліт, туляремію тощо. Кліщовий енцефаліт - це природне вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.
       Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві, не вище 1,5м над землею. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.Живляться кліщі кров'ю людей та тварин. Кровоссання кліща може тривати до 12 діб. Укус кліща безболісний, тому що разом зі слиною він вводить в ранку анестезуючу речовину і тільки через декілька годин виникає почуття болю, в цьому місці з'являється припухлість, свербіння, почервоніння. Присмоктування маленької, майже прозорої німфи, часто залишається для людини непомітним. Якщо кліщ все ж таки присмоктався, необхідно звернутись до медичного закладу в інфекційний кабінет. При відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: слід змастити його олією (не заливати, щоб не задихнувся); повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою; пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом, кліща спалити. Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі звертатись до лікаря-інфекціоніста.
     Засоби особистого захисту від кліщів прості і доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров'я:
?При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний з довгими рукавами щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором.
?Само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
?Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
?Вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
?Використовувати для захисту від кліщів ефективні репеленти (диметилфталат, диметилтолуамід-ДЕТА, „Редет", „Тайга", „Пермет" та інші).Досить ефективним є розпилювання на одежу та тіло ефірних масел-лимонного, лавандового,евкаліптового.
     В 2016 році на Хмельниччині було зареєстровано 37 випадків захворювань людей на кліщовий вірусний енцефаліт (КВЕ), за 3 місяці 2017року-2 випадки.
     Не рекомендується виїжджати нещепленими в країни, які є небезпечними з кліщового енцефаліту-Північна Америка, Євразійська зона. Ендемічними зонами в Україні є Крим , Волинська , Львівська, Закарпатська, Житомирська,Чернівецька,Сумська,Київська,Одеська (м. Балта) області.
     У разі виїзду за кордон слід заздалегідь зробити курс щеплень проти кліщового енцефаліту, пройти інструктаж щодо методів особистої профілактики, придбати репеленти. Особи, що прибули з небезпечних на кліщовий енцефаліт територій, можуть звернутись до кабінетів інфекційних захворювань лікувально- профілактичних закладів за місцем проживання для лікарського контролю.

 

 

 

Завідувач Деражнянським районним

лабораторним відділенням

ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»

 

 

Ткачук Н.Є.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь