Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

ІНФОРМАЦІЯ Про результати діяльності Летичівського відділу Хмельницької місцевої прокуратури у 2020 році

Дата: 27.01.2021 17:00
Кількість переглядів: 358

Фото без описуХмельницькою місцевою прокуратурою упродовж минулого року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.

На виконання вимог статті 25 Закону України «Про прокуратуру», з метою координації діяльності по боротьбі зі злочинністю у Летичівському відділі Хмельницької місцевої прокуратури проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів Летичівського району, на яких обговорено стан боротьби зі злочинністю, зміцнення законності та правопорядку на території Летичівського району.

Застосовувалися й інші форми координаційної діяльності, а саме заслуховування стану справ на окремих напрямах.

 

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях.

 

У минулому році із 721 кримінальних проваджень, які перебували у провадженні слідчих СВ та дізнавачів СД Летичівського ВП ГУ НП в області, досудове розслідування закінчено по 448 кримінальних провадженнях.

Впродовж 2020 року процесуальними прокурорами відділу місцевої прокуратури скасовано 12 постанов про закриття кримінальних проваджень.

В ході здійснення процесуального керівництва, працівниками відділу місцевої прокуратури, слідчим надано 57 письмових обов’язкових до виконання вказівок, в порядку ст.36 Закону України «Про прокуратуру».

Також, упродовж 2020 року державними обвинувачами відділу місцевої прокуратури підтримано державне обвинувачення по 77 кримінальних провадженнях, з них, із ухваленням вироків – 32.

До суду з обвинувальними актами направлено 43 кримінальних провадження, з яких 2 обвинувальних акти направлено із угодами про визнання винуватості укладеними між прокурором та обвинуваченим.

Судом розглянуто з ухваленням вироку на підстав угод 2 кримінальні провадження, з них 1 – про визнання винуватості.

На сьогодні на розгляді у судах перебуває 49 кримінальних провадження, розслідування у яких здійснювалося СВ та СД Летичівського ВП ГУНП в області.

До прикладу, за процесуального керівництва Летичівського відділу Хмельницької місцевої прокуратури, викрито місцевого жителя, який привласнив державні бюджетні кошти в сумі понад 30 тис. грн.

Встановлено, що 40-річний  житель Летичівського району у травні 2018 року подав до управління соцзахисту населення Летичівської РДА заяву про призначення йому усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, як особі, що проживає разом із сестрою, котрій встановлено інвалідність II групи внаслідок психічного розладу. Адже вона, за висновком лікарської комісії медичного закладу, потребує постійного стороннього догляду.

Чоловік знав, що за законом таким особам передбачена щомісячна грошова допомога, яка призначається раз на півроку. Тож відповідні заяви він подавав ще у грудні 2018 року та у травні і листопаді 2019 року. При цьому щоразу вказував, що нібито постійно проживає з хворою сестрою.

Насправді ж, як встановлено в ході досудового розслідування, обвинувачений умисно приховав від управління соцзахисту інформацію про те, що він неодноразово виїжджав за кордон і проживав там тривалий час. Тому фактичного догляду за жінкою не здійснював. Отже, незаконно – шанхайським способом заволодів державною допомогою на суму 31 117 гривень.

За результатами досудового розслідування обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні скеровано до суду. За результатами судового розгляду винесено обвинувальний вирок. Незаконно отримані грошові кошти повернуто до бюджету у повному розмірі.

 

Стан протидії корупції.

 

Завдяки вжитим спільним з органами поліції заходам, виявлено кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.354 КК України, за фактом підкупу працівника підприємства.

За результатами здійснення досудового розслідування 30.06.2020 обвинувальний акт відносно особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 354 КК України спрямовано для розгляду до суду. За результатами судового розгляду винну особу покарано.

Прокуратурою вживалися заходи щодо виявлення корупційних проявів, у тому числі адміністративного характеру.

Через прокуратуру Хмельницької області для подальшого спрямування до Управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції Летичівським відділом місцевої прокуратури впродовж 6 місяців 2020 року направлено 3 матеріали щодо порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», в частині несвоєчасного подання щорічної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

За участі прокурора відділу в минулому році Летичівським, Деражнянським та Старосинявським районними судами розглянуто 9 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 172-6 КУпАП, відносно 7 посадових осіб району, за результатами розгляду яких 5 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у виді штрафу, 1 провадження закрито у зв’язку із скасуванням акта, який встановлює адміністративну відповідальність (за ч.2 ст. 172-6 КУпАП) та 2 провадження закрито на підставі п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП.

Впродовж 2020 року Летичівським відділом Хмельницької місцевої прокуратури внесено 1 подання, в порядку ч.3 ст.65 Закону України «Про запобігання корупції», яке розглянуто із проведенням службового розслідування.

 

Представницькі повноваження щодо захисту інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень.

Так, за 2020 рік Летичівським відділом місцевої прокуратури, в ході встановлення наявності підстав для вжиття заходів представницького характеру в інтересах держави, розпочато 2 кримінальних провадження, одне з яких, про вчинення злочину у бюджетній сфері, направлено до суду з обвинувальним актом. За результатами розгляду вказаного обвинувального акту судом винесено обвинувальний вирок, а незаконно отримані грошові кошти повернуто до бюджету у повному розмірі.

Також, прокурором розпочато одне кримінальне провадження у земельній сфері, яке на даний час розслідується.

Окрім того, в ході здійснення представницьких повноважень на захист інтересів держави в суді Летичівським відділом місцевої прокуратури упродовж 2020 року заявлено позовів на суму понад 1 млн. 900 тис. грн.

Судами постановлено 7 рішень на задоволення позовних вимог відділу на загальну суму 486 тис. грн. На користь місцевих бюджетів та бюджетних установ реально за позовами стягнуто 973 тис. грн.

Заявлено 8 позовів про скасування наказів ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області та витребування 8 земельних ділянок загальною площею 16 га та 4 позови про витребування земельних ділянок загальною площею 8 га.

Також, заявлено 3 позови про визнання недійсними рішень селищних рад та зобов’язання повернути до комунальної власності 6 га земель, які перебувають на розгляді.

Крім того, місцевою прокуратурою заявлено позов в порядку КАС України про визнання протиправною бездіяльність щодо не утворення у складі виконавчих органів ради служби у справах дітей, який розглянуто та задоволено.

 

Розгляд звернень громадян та реалізація принципу гласності.

 

Упродовж минулого року Хмельницькою місцевою прокуратурою вирішено 50 звернень громадян, з яких 20 прийнято на особистому прийомі.

Позитивні результати роботи прокуратури постійно висвітлюються у засобах масової інформації.

Так, упродовж 2020 року здійснено 16 виступів у засобах масової інформації. Окремі результати роботи місцевої прокуратури також оприлюднювались на офіційному сайті прокуратури області та на сайтах регіональних ЗМІ.

На організаційних заходах, у т.ч. за участю керівників правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування району, проведених у поточному році, визначені конкретні заходи до подолання наявних проблем протидії злочинності та корупції, зміцнення законності на території району.

 

 

Заступник керівника

Хмельницької місцевої прокуратури О. Терлецький


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь