Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Увага! Нагадуємо про заборону випалювання сухої рослинності!

Дата: 02.04.2021 09:27
Кількість переглядів: 724

Фото без опису Із настанням теплої погоди пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Мешканці житлових будинків активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб.

У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів.

Слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

Через масові підпали трави навесні забрудненість повітря димом виявляється не менш високою, ніж забрудненість повітря навіть від найсильніших пожеж на торфовищах. Під час горіння рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Згідно з чинним законодавством, спалювати суху рослинність ЗАБОРОНЕНО!

Адміністративна відповідальність: статтею 77-1  Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності, або її залишків передбачено накладення штрафу: на громадян - від 3 тис.60 грн до 6 тис. 120 грн. та на посадових осіб -   від 15 тис. 300 грн. до 21 тис. 420 грн. Порушення правил пожежної безпеки в лісах каратиметься штрафом від 1 тис. 530 грн. до 4 тис. 590 грн. для громадян, та від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн. для посадових осіб (ст. 77 КУпАП). Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі каратиметься штрафом від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн. для громадян, та від 10 тис. 710 грн. до 30 тис. 600 грн. для посадових осіб (ст. 77 КУпАП).

Кримінальна відповідальність: стаття 245 Кримінального Кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу: «Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом - караються штрафом від 91 тис. 800 грн. до 153 тис. грн. або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років».

Застерігаємо утриматися від спалювання сухої трави, очерету, рослинних залишків та сміття! Будьте відповідальними, бережіть себе, своє майно і довкілля!

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь