Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Нові тарифи: в Меджибізькій громаді розроблені нові розцінки на послуги з централізованого водопостачання, вивезення твердих побутових відходів та користування сміттєзвалищем

Дата: 02.04.2021 19:21
Кількість переглядів: 1486

Фото без описуПо всій території України з нового 2021 року відбулось підвищення тарифів на комунальні послуги. Які суми побачать мешканці населених пунктів Меджибізької громади вже навесні у своїх платіжках, і чому змінюються тарифи?

Як встановлюються тарифи та від чого вони залежать?

Загалом по Україні відсутній єдиний тариф на комунальні послуги, який був би однаковим для всіх областей, районів, громад. Кожна громада має свої офіційно затверджені тарифи на комунальні послуги. Згідно з законодавством України, вони є чинними і єдиними для всієї території адміністративно-територіальної одиниці. Це означає, що фактично в усіх населених пунктах територіальної громади або ж обласного центру розцінки на послуги з водопостачання та вивезення твердих побутових відходів є єдиними (однаковими) для всіх абонентів (жителів).

Згідно з нормативами, розробленими та встановленими Кабінетом Міністрів України, тарифи на оплату комунальних послуг мають бути економічно обґрунтованими, тобто покривати собівартість цих послуг – всі витрати, які несе комунальне підприємство при її наданні.

Собівартість надання послуг в кожні громаді різниться в залежності від географічного розташування, від стану мереж, від протяжності території і кількості мешканців,  витрат на обслуговування, від щільності їх проживання у населених пунктах. Також впливає підняття мінімальної заробітної плати у 2021 році, яке збільшиться втричі та збільшення оплати на енергоносії. Відповідно і підняття цін у громадах відбувається незалежно одне від одного.

Через те, що за цей час відбулось суттєве здорожчання вартості основних складових, які формують тариф на комунальні послуги, комунальне підприємство КП «Добробут» запропонувало виконавчому комітету Меджибізької селищної ради затвердити нові тарифи на централізоване водопостачання, вивезення твердих побутових відходів та користування сміттєзвалищем.

Відповідно до калькуляцій, які ви можете переглянути на сайті громади (у  розділі «Нормативна база» - «Рішення виконавчого комітету».) за вивезення сміття згідно заключеного договору з КП «Добробут» кожен мешканець має заплатити по 14,00 грн. в місяць на одну особу, а хто не заключив договір на вивезення сміття зобов’язаний заключити договір на користування сміттєзвалищем відповідного населеного пункту. Вартість за користування сміттєзвалищем становитиме 84,00 грн з однієї особи за рік. За 1 кубометр води населення заплатить 15,60 грн.,  бюджетні установи - 16,75 грн., інші організації - 20,60 грн.

Дані тарифи планується ввести з 25 квітня 2021 року. Термін обговорення тарифів - один  місяць з дня  оприлюднення.

Чому кожен мешканець нашої громади зобов’язаний заключити договір на вивезення сміття або на користування сміттєзвалищем?

У нашій місцевості доволі часто жителі стверджують, що «у мене немає сміття», «я все спалюю», «все закопую в землю». І, відповідно, укласти договір про вивезення побутових відходів із такими жителями є проблематичним.

Однак ми з вами розуміємо, що ці твердження про те, що у Вас немає побутових відходів, є безпідставними. Оскільки у сучасному побуті доволі багато сполук, які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані просто викидати. Побутові відходи утворюються і, більше того, — у немалій кількості.

Так, дійсно, у сільській садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні). Це все можна скласти на компостну яму і незабаром використати як добрива. Але немає можливості утилізації на місці своєї ділянки безлічі побутових відходів: різноманітної тари, зокрема полімерної, засобів гігієни, електроніки, електротехніки, синтетичних сполук, фарби. Усе це вивозиться на сміттєзвалища у Ваших населених пунктах. Тобто ми всі з вами є користувачами місцевого сміттезвалища.

За вивіз відходів повинен платити той, хто їх продукує. Якщо, наприклад, селянин випив воду з пляшки, з’їв цукерку, розпакував телевізор, то саме він, а не відповідна селищна рада має оплатити вивіз пляшки, обгортки, пінопласту та картону. Селищна рада має забезпечити умови для укладення договору з КП, щоб тару та пакувальні матеріали вивезти у певні дні та в певне місце, що у нас і працює на даний час.

Користуючись нагодою, просимо мешканців, керівників підприємств, установ та організацій Меджибізької територіальної громади по-новому поглянути на питання благоустрою тих територій, за які Ви несете відповідальність, де працюєте та проживаєте.

Закликаємо всіх, без винятку, дбати про чистоту рідних сіл та дотримуватись правил благоустрою. Перший крок - це заключення договорів на вивезення сміття чи на користування сміттєзвалищем. Лише таким чином ми разом забезпечимо чистоту і порядок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь