Гострі кишкові інфекції
Літо – це період не тільки відпочинку , але й сезон підвищеної захворюваності на кишкові інфекції. Гострі кишкові інфекції є найбільш поширеними інфекційними хворобами, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей.
Зазвичай, ГКІ виникають внаслідок дій бактерій або вірусів, які потрапляють в організм із зараженою їжею, водою, через брудні руки, предмети довкілля, з якими тісно контактує людина.
Найчастіше збудники містяться в сирих продуктах тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко, риба), немитих фруктах та овочах.
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь наступних правил:
Певну роль в розповсюдженні кишкових інфекцій відіграють мухи, які переносять збудників різних захворювань з нечистот на харчові продукти, посуд, навколишні предмети. Для того, щоб мухи не залітали в приміщення, вікна закривають марлею, або сіткою.
Найбільш поширені симптоми гострих кишкових інфекцій: загальна слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота й діарея. За перших проявів звертайтеся до лікаря
Помічник лікаря-епідеміолога
Деражнянського відділення
Хмельницького районного відділу
ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України» Галина Мартинюк