Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Гострі кишкові інфекції

Дата: 06.06.2022 14:12
Кількість переглядів: 283

   Фото без описуЛіто – це період не тільки відпочинку , але й сезон підвищеної захворюваності на кишкові інфекції.  Гострі кишкові інфекції є найбільш поширеними інфекційними хворобами, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей.
   Зазвичай, ГКІ виникають внаслідок дій бактерій або вірусів, які потрапляють в організм із зараженою їжею, водою, через брудні руки, предмети довкілля, з якими тісно контактує людина.
   Найчастіше збудники містяться в сирих продуктах тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко, риба), немитих фруктах та овочах.

   Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь наступних правил: перед приготуванням будь-якої страви ретельно мийте руки з милом, дотримуйтесь чистоти, посуд, інше кухонне приладдя та робочі поверхні мають бути чистими. Зберігайте сиру їжу окремо від готової у закритому посуді чи окремих контейнерах. Бактерії, які часто стають причиною ГКІ, полюбляють «жити» в сирому м’ясі та морепродуктах. Пам’ятайте про це. Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими ножами, обробними     дошками.

   Для приготування страв використовуйте чисту питну або доочищену воду. Обирайте свіжі продукти та не використовуйте тих, у яких закінчився термін придатності. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо подаватимете їх до столу сирими.

   Певну роль в розповсюдженні кишкових інфекцій відіграють мухи, які переносять збудників різних захворювань з нечистот на харчові продукти, посуд, навколишні предмети. Для того, щоб мухи не залітали в приміщення, вікна закривають марлею, або сіткою.

  Найбільш поширені симптоми гострих кишкових інфекцій: загальна слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота й діарея. За перших проявів звертайтеся до лікаря
 

Помічник лікаря-епідеміолога

 Деражнянського відділення

 Хмельницького  районного відділу

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України»                      Галина Мартинюк

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь