Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

День пам'яток історії та культури

Дата: 18.04.2023 10:59
Кількість переглядів: 164

Фото без опису

Щорічно 18 квітня в Україні відзначають «День пам’яток історії та культури» встановлений згідно з Указом Президента від 23 серпня 1999 р. № 1062/99.

 

Україна – держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки – перлини української землі. Це справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.

Меджибіж має давні традиції самоврядування. З XII ст. відоме як місто «Побужжя», що мало торгові зв’язки з поселеннями Волині та Київщини. З 1444 р. Меджибіж – центр округу Речі Посполитої. У XVI-XVIII ст. містечком володіли магнати Сенявські. У 1593 р. король Сиґізмунд III Ваза надав маґдебурзьке право. У Меджибожі існували ткацький, кушнірський, кравецький, гончарний, шевський та ковальський цехи.

 Наразі хотілося б наголосити на давніх спорудах, які збереглися в теренах нашої громади: Фортеця XІV-XVI, ХІХ ст., Святомиколаївський храм XVI ст., 1913 р., Торгові ряди XVI ст., Костел святої Трійці XVIІ ст., Єврейський некрополь XVI ст., Колони каплиці XVIІ ст., Млин ХІХ ст., Каплиця-ротонда XVIІ ст., Комплекс порудсвято-Преображенського монастиря (церква святого Мколи,церква святого Онуфрія) 1548р., XIXст., Комплекс споруд Церква воздвиження хреста Господнього (церква, дзвіниця) 1832-1837рр..


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь