Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Одне з головних завдань закладу дошкільної освіти – забезпечення права кожної дитини на охорону її життя і здоров’я.

Дата: 27.02.2024 17:00
Кількість переглядів: 150

Фото без описуХарчування є одним з найважливіших факторів, що визначає здоров’я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до навколишнього середовища. Правильно організоване харчування забезпечує організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями). Основним принципом харчування дошкільнят є максимальна різноманітність харчових раціонів, яке досягається шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів обробки.

Усі продукти харчування, що надходять до закладів дошкільної освіти мають відповідати вимогам державних стандартів, супроводжуватись накладними, сертифікатами якості, висновками санітарно-епідеміологічної експертизи.

У закладі дошкільної освіти має бути організовано збалансоване харчування відповідно з натуральними нормами харчування. У повсякденний раціон включаються основні групи продуктів:

  • м’ясо, риба, молоко, яйця, овочі, цукор, хліб, крупи та інші. Виконання натуральних норм харчування має бути не менше 80%.

У дошкільному закладі розробляються технологічні картки приготування страв, примірне чотиритижневе меню. Готова продукція з кухні має відпускатися за графіком. Режим харчування в кожній віковій групі організовується відповідно до вікових вимог.

На виконання закону України “Про основні принципи  та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” наказу Мінагрополітики України від 01.10.2012 № 590 “Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)”  з метою запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР та ідентифікації небезпечних факторів і заходів контролю, що важливі для безпечності харчових продуктів, запобігання харчових отруєнь дітей та виконання санітарно-гігієнічних правил у закладах впроваджується та має дотримуватись схема виробничого контролю, заснована на принципах системи НАССР.

Основні зміни щодо норм харчування в закладах освіти:

  • обмежити кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження;
  • зменшити кількість споживання хліба та картоплі;
  • не включати в меню ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодово-овочеві консерви;
  • збільшити кількість споживання молока, кисло-молочних продуктів, м’яса та риби.

У закладах дошкільної освіти харчування має бути організовано згідно з чотиритижневим меню. Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного чотирьох тижневого меню, картотеки страв – складається меню-розкладка у відповідності до затверджених норм харчування. Кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медична сестра зобов’язана оцінити якість приготування страв та здійснити відповідний запис в журналах контролю. У епідемічні періоди (весна, осінь) для профілактики  простудних та інфекційних  захворювань в раціоні дітей мають бути присутні (овочі що містять фітонциди) цибуля та часник.

Від плати за харчування звільняються такі категорії батьків або осіб, що їх замінюють:

– сім’ї, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України;

– діти сироти;

– діти, позбавлені батьківського піклування;

– діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”;

– діти з особливими освітніми потребами (з інвалідністю, в інклюзивних групах закладів дошкільної освіти та у спеціальних закладах дошкільної освіти;

– діти, евакуйовані із зони відчуження, діти, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, діти що проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”;

– діти з числа осіб, визначених у ст. 10, ст. 10а Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

– діти учасників бойових дій (на підставі посвідчень встановленого зразка для учасників бойових дій або на підставі довідки, передбаченої додатком 6 до постанови КМУ від 21 жовтня 2022 р. № 1193 про безпосередню участь у бойових діях);

– діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

– діти, які перебувають у сім`ї патронатного вихователя;

– діти санаторних закладів дошкільної освіти з малими та затухаючими формами туберкульозу на період шестимісячного оздоровлення.

 

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Хмельницького районного управління

ГУДПСС в Хмельницькій області                            Сергій Кармазін


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь