Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

САЛЬМОНЕЛЬОЗ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 06.03.2024 11:43
Кількість переглядів: 159

Фото без описуНезабаром низка весняних свят. У цей період українці традиційно багато готують і відповідно споживають багато різноманітних страв. Але слід пам’ятати, що більшість групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь виникають після проведення масових заходів та святкувань.

Одним з таких захворювань є сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella.

Медицині відомо близько 2 тисяч бактерій цього роду, із них в Україні близько 500 видів провокують кишкові захворювання у людини.

Високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зазвичай припадає на теплу пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників кишкових інфекцій.

Серед них одним з найбільш актуальних є сальмонельоз, епідеміологічна значимість якого визначається високими показниками захворюваності, особливо серед дітей; виникненням спалахів та значним розповсюдженням.

Захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку. Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця,  кішки, собаки, щури, миші, а також хвора на сальмонельоз людина або носій.  Носійство збудника у людей, які перехворіли сальмонельозом може тривати від кількох днів до кількох років. До організму здорової людини збудники хвороби потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки при контакті з хворою людиною, носієм (носій – це людина яка перехворіла і у неї відсутні будь-які ознаки хвороби).

Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея.

З виникненням перших симптомів захворювання та підозри на отруєння потрібно негайно звернутись за медичною допомогою. Суворо дотримуватись правил лікування, лабораторних аналізів та досліджень, що призначають лікарі.

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

- мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;

- ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;

- не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;

- використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;

- не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;

- купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;

- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;

- не споживати продукти сумнівної якості;

- ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;

- дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;

- використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;

- під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.

 Слід пам’ятатиДотримання гігієнічних правил дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями. У випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.

 

Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Хмельницького районного управління

ГУДПСС в Хмельницькій області                                                           Сергій Кармазін

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь