Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Патронатна родина як альтернатива дитячим притулкам та інтернатам

Дата: 20.03.2024 09:52
Кількість переглядів: 70

       Фото без описуПро те, що притулки та інтернати – не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. В Україні запровадили таке новаторство, як патронатна родина. Нове воно лише для нас – цю практику давно впровадили у багатьох країнах Європи та в США. 

      В Україні про це заговорили у благодійній організації Партнерство кожній дитині”. Кожна третя дитина, яка перебувала у патронатній сім'ї повернулася до своїх батьків, а решта були влаштовані в інші сімейні форми виховання. Зараз цей експеримент крокує по іншим областях

       До служби у справах дітей Меджибізької селищної ради над ходе ряд запитань: що таке патронат над дитиною, хто такий патронатний вихователь та якою має бути патронатна сім’я.

       Начальник служби у справах дітей  Олена ПАСІЧНИК, надає відповіді  та консультації жителям громади на ряд заданих питань, а саме чим відрізняється патронат від прийомної сім’ї  – пояснюю, що таке патронат над дитиною, хто такий патронатний вихователь та якою має бути патронатна сім’я, вимоги щодо створення патронатної сім'і.

– Патронатна сім’я – це родина, яка пройшла курс навчання і готова взяти на виховання  будь – яку дитину або дітей  в будь – який час за згоди всіх її членів сім´ї. Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів її родини надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй родині. Патронатний вихователь повинен бути безробітним. Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Патронатний вихователь – це людина, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду та виховання дитини, чиї батьки опинилися у скрутних життєвих обставинах. У патронатного вихователя обов´язково повинен бути помічник патронатного вихователя – це чоловік або дружина патронатного вихователя чи інший дорослий член його родини (діти). Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, у якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальне навчання, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

– Хто може стати патронатним вихователем?

  • це повнолітня особа, яка є громадянином України;
  • має досвід виховання власних дітей;
  • не позбавлялася батьківських прав;
  • не має судимості;
  • проживають на спільній площі з помічником патронатного вихователя,
  • має відповідне житло (власне, орендоване чи на правах користування), у якому є кімната для прийому дітей.

– Які діти можуть бути влаштовані під патронат?

  • новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
  • підкинуті, знайдені діти;
  • безпритульні діти;
  • діти з сімей, у яких існує загроза їх життю та здоров’ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки (або особи, що їх заміняють) яких померли, безвісно відсутні;
  • діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО;
  • інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

– Скільки дітей може бути одночасно влаштовано в сім’ю патронатного вихователя?

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовуються виключно діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині.

– Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Тобто під патронат може потрапити навіть грудне немовля, якщо його мама потрапила у скрутне життєве становище. Хочу сказати, що часом буває таке, що з батьками або з одним із батьків щось трапляється. Наприклад, раптова хвороба або загострення хронічних захворювань й інші складні життєві обставини. А у такої мами просто немає родичів, бабусь чи дідусів, на яких можна тимчасово покласти обов’язки виховання дитини. Тоді люди можуть звертатися до нас та в інші соціальні служби. Діти, старші від 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів.

– На питання чи можуть сім'ї в яких сталося раптове непередбачуване лихо, самі звернутися до служби у справах дітей по допомогу?

Так, звичайно. Не просто можуть, а й повинні це зробити. В житті бувають різні ситуації, тож ми готові допомагати. А коли все налагодиться, діти повернуться у рідну сім’ю. До того ж, якщо мама у лікарні, то патронатний вихователь запросто може приходити з дитиною, щоб вона відвідувала маму.

– Навожу приклади отих складних життєвих обставин.

Це може бути той випадок, що батьки захворіли, потрапили у лікарню і у них немає родичів, які на час лікування можуть взяти дитину до себе. Тоді цю дитину передають на тимчасове перебування у патронатну родину. Теж ж саме можна сказати і про якісь раптові нещастя – згоріла хата, стихійне лихо тощо. Оскільки ми ще не знайшли охочих стати патронатними вихователями, поки що таких дітей прилаштовують у обласний притулок або центр соціально-психологічної реабілітації. Якщо це не якась раптова хвороба матері чи батька дитини, а залежність батьків від алкоголю чи наркотиків, то дитина, яка не отримує належного догляду і виховання, теж може бути поміщена у патронатну сім’ю. Але якщо за цей період, наприклад мама, не виконує рекомендацій, мама не йде на співпрацю, не відвідує лікаря, тобто не змінюється, то тоді служба у справах дітей вирішує доцільність позбавлення батьківських прав та влаштування дитини у прийомну сім’ю.

–  Якщо батьки опинилися у складних життєвих обставинах, але вони мають не одну дитину, а декілька, то чи можуть ці братики чи сестрички потрапити в одну патронатну родину?

 Так, звичайно, можливий такий варіант, коли всіх дітей з однієї родини передають у патронатну родину. Але це при умові, що патронатний вихователь сам погодиться на двох чи трьох дітей. Упродовж багатьох років на нас були покладені такі завдання, як пошук кандидатів у батьків-вихователів та батьків для створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.
Різниця між створенням прийомної сім’ї та патронатної в тому, що, наприклад, прийомну сім’ю може створити одна особа, а от вимоги саме до патронату – має бути обов’язково подружжя.

– Скільки дитина може перебувати в патронатній сім’ї?

Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин. Дитина у такій сім’ї не повинна перебувати більше трьох місяців. Тобто, це може бути два місяці або три тижні, але не більше трьох місяців. Якщо за ці три місяці дитина не повертається у свою сім’ю, до біологічних батьків, за рішенням комісії із захисту прав дитини, цей термін може бути продовжений ще на три місяці. Тобто, крайній термін перебування дитини – шість місяців, але для цього потрібні серйозні підстави. І протягом цих півроку ведеться пошук або прийомної сім’ї, або усиновлювачів чи опікунів. Усе це залежить від життєвих обставин біологічної сім’ї такої дитини.

– Про більш детально, про конкретні вимоги до патронатного вихователя, адже ці вимоги детально прописані у відповідному Законі України.

Таких вимог до потенційних патронатних родин є чимало. Одна з них принципово відрізняється від вимог до прийомних сімей. Патронатний вихователь обов’язково повинен мати вищу освіту. Я знаю багато прикладів, коли люди не мають вищої освіти, але при цьому виступають дуже добрими та дбайливими до дітей людьми. Але закон є закон і ми маємо його дотримуватися. Крім того, беручи на себе обов’язки патронату, вихователь повинен мати відповідні житлові умови для соціально-психологічної реабілітації дитини, яку бере під свій патронат. Щодо вікових обмежень, то патронатним вихователем не може стати особа, якій менше 35 років. Для жінок вікове обмеження 35-60 років, для чоловіків – 35-65 років. Крім того, важливою умовою є те, що один із подружжя, саме той, хто буде виконувати обов’язки патронатного вихователя, як я уже казала, має бути безробітним. Тобто, людина не має ніде працювати, щоб цілком і повністю надавати послуги патронату. Також претенденти повинні мати позитивний досвід виховання дітей. Але тут варто зазначити, що мова не тільки про виховання власних дітей, а й про інших. Наприклад, робота в садочку чи у школі, громадська робота, тощо. Ну і, звичайно, все це має бути підтверджено відповідними документами.

– Як буде здійснюватися фінансування послуги патронату над дитиною?

Патронатний вихователь буде отримувати офіційну заробітну плату від держави, а в його трудовій книжці буде відповідний запис та нараховуватиметься трудовий стаж.

Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. Також установлена система надбавок у розмірі 10 відсотків за складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної тощо.

– Як стати патронатним вихователем?

Кандидати у патронатні вихователі проходять відповідне навчання блокове два з половиною місяці. Семінари для потенційних патронатних вихователів будуть проводити кваліфіковані спеціалісти обласного центру, які й самі пройшли відповідне навчання та стажування у Києві за спеціальними програмами. Ці фахівці відповідно мають сертифікати, які підтверджують їхнє право навчати патронатних вихователів. До слова, з часом патронатні вихователі, як і прийомні батьки, проходять підвищення кваліфікації, тобто додаткові курси, щоб вдосконалювати свої знання. Крім того, для таких навчань залучаються і психотерапевти, і наукові співробітники вищих навчальних закладів з України та закордону. Тобто, навчання серйозне та відповідальне. Після завершення курсу цього навчання, тренери роблять висновки, хто з кандидатів готовий стати патронатним вихователем.
Після завершення курсу навчання, тренери надають рекомендацію для створення патронатної сім’ї.

– Як визначити, що людина готова до виконання обов’язків патронатного вихователя? Адже, враховуючи грошове забезпечення, ймовірно, знайдуться охочі нажитися на чужому горі.

Це дуже делікатне питання. Хочу наголосити, що кандидати у патронатні вихователі будуть дуже ретельно перевірятися. У плані, насамперед, медичному. Адже таким людям доведеться пройти чимало лікарів, щоб надати нам довідки. Зокрема, кандидати мають пройти огляд нарколога, психіатра, фтизіатра. Важливо, що довідки від цих лікарів мають надати і всі члени родини, які проживають разом із кандидатом у патронатні вихователі. Також усі члени родини кандидата не повинні мати судимості, як і сам кандидат.  Загалом, можна сказати, що процедура зібрання всіх документів, проходження навчання та погодження всіх комісій соціальних служб. Тобто, хочу сказати, що процес від бажання стати патронатним вихователем, до його втілення дуже непростий. Тож ми сподіваємося, що той, хто на це йде, йде явно не через гроші, а швидше через щире бажання допомогти. До того ж, на органи влади, покладено й контроль за цільовим використанням цих державних коштів. Тож навіть, якщо людина спробує зловживати, ми такі спроби присічемо одразу. Сподіваємося, що для людей зробити добру справу важливіше, ніж нажитися на лиху інших людей.

– Якщо люди виявляють бажання стати патронатними вихователями, свого роду співпрацювати із соціальними службами, то куди їм потрібно звертатися?

Ми зараз активно шукаємо кандидатів для створення патронатної родини адже у нас таких ще немає. Тому будемо раді, коли такі охочі знайдуться. Людям потрібно приходити до  служби у справах дітей,  яка знаходиться по  вулиці Довжанська, 21а, село Требухівці або за телефоном: 067-171-20-84.

Перелік документів для подання на кандидата у патронатні вихователі:

1. Заява.

  1. Копія паспорта.
  2. Довідка про склад сім’ї (форма №3).
  3. Копія диплома про вищу освіту.
  4. Копія трудової книжки (за наявності).
  5. Висновок про стан здоров’я (свого та осіб, які проживають разом із ним), складені за встановленою формою.
  6. Довідка від нарколога, психіатра та фтизіатра, в тому числі для осіб, які проживають з кандидатом у патронатні вихователі.
  7. Довідка про відсутність судимості, в тому числі у повнолітніх членів сім’ї, які проживають з кандидатом у патронатні вихователі.
  8. Документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.
    10. Письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом із ним, а також дітей, які досягли віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь