Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Прокуратура інформує

Дата: 28.03.2024 11:53
Кількість переглядів: 57

Фото без описуВ умовах діючого в Україні воєнного стану активізувалась діяльність кіберзлочинців, які шляхом розміщення фішингових посилань на інтернет-ресурсах під виглядом соціальних виплат від державних та іноземних партнерів та організацій, отримують доступ до персональних даних банківських карток потерпілих та у подальшому здійснюють несанкціоноване зарахування коштів потерпілих на свою користь. Збільшилась також кількість телефонних шахрайств.

Тому, питання протидії кримінальним правопорушенням у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), систем та комп`ютерних мереж і мереж електрозв`язку, телефонних шахрайств, розслідування та викриття кримінальних правопорушень  у даній сфері стало одним із актуальних та пріоритетних.

У вказаних умовах на території, піднаглядній Летичівській окружній прокуратурі, упродовж 2023 – березня 2024 року зареєстровано 91 кримінальне провадження за фактами шахрайств, у тому числі 53 – вчинених  з використанням інформаційно-комунікаційних систем.

З розвитком комп`ютерних технологій шахраї стають все винахідливішими у своїх зусиллях обдурити громадян та привласнити їхні особисті дані, а відтак і кошти. Разом з тим, з метою запобігання фактам шахрайств громадянам необхідно дотримуватись простих заходів та правил.

Уникайте відповідей на дзвінки від невідомих номерів або осіб, які представляються працівниками банків, міжнародних та благодійних організацій, не надавайте особисту інформацію – номери банківських карток, ПІН-коди, паролі інші особисті дані невідомим абонентам. Якщо ви купуєте речі, товари через мережу Інтернет переконайтесь, що продавець давно перебуває на ринку, почитайте відгуки про такого продавця, товар оплачуйте лише після отримання та впевненості у його якості. Зазвичай шахраї просять перерахування усієї  суми коштів за товар, тому у такому випадку, щоб не стати жертвою шахраїв  краще відмовитись, від покупки у такого продавця.

З метою отримання логінів, паролів, номерів банківських карток та іншої особистої інформації користувачів шахраї використовують фішингові посилання. Фішингове посилання означає, що користувачів намагаються ввести в оману в шахрайських цілях імітуючи посилання на авторитетний сайт. Ціль фішингу – отримання цінних даних, які можуть бути використані для викрадення грошових коштів громадян.

Тому, з метою уникнення такого виду шахрайства не переходьте за невідомими посиланнями, особливо якщо вони надходять вам за допомогою SMS – повідомлень, повідомлень у месенджери, на електронну пошту та сторінки у соціальних мережах. Перш, ніж переходити за посиланнями, які імітують можливість отримання соціальної, державної та міжнародної допомоги переконайтесь, про наявність інформації про такі програми, підстави отримання коштів, відповідно до таких програм на офіційних сайтах органів державної влади, місцевого самоврядування, з  інших офіційних джерел.

Завжди будьте уважними і критичними до інформації, яку отримуєте в мережі Інтернет, а також під час телефонних розмов з невідомими абонентами. Намагайтесь залишатись спокійними і розсудливими.

Дотримання елементарних правил в інтернет-мережі та під час спілкування з невідомими абонентами дозволять вам ніколи не стати жертвами шахраїв.

Прокурор Летичівської

окружної прокуратури                                                               Олена СУХОРУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь