Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Вакцинація – це єдиний ефективний спосіб Захистити себе від COVID-19

Дата: 28.04.2021 16:39
Кількість переглядів: 802

Фото без опису

Вакцини проти COVID-19 критично важливі для стримування пандемії у поєднанні з ефективним тестуванням та застережними заходами, що вже застосовуються.

Поки кілька перспективних вакцин-кандидатів досі перебувають на стадії розробки, деякі проходять стадію затвердження, і такі вакцини, як Pfizer/BioNTech, Moderna та Oxford-AstraZeneca уже схвалені для використання національними регуляторними органами окремих країн, гонка за безпечну та ефективну вакцину вступила у нову фазу.

Загроза для дітей, яку становить COVID-19, величезна і виходить далеко за межі безпосередніх фізичних наслідків захворювання. Оскільки карантинні обмеження тривають або вводяться знову, доступ дітей до базових медичних послуг може бути серйозно обмеженим. Скорочення рівня охоплення медичними послугами та можливий економічний спад загрожують здоров’ю та майбутньому цілого покоління дітей.

Відповідаємо на деякі найпоширеніші запитання щодо вакцин від COVID-19.

Як працюють вакцини проти COVID-19?

Вакцини працюють, імітуючи збудника інфекції – віруси, бактерії або інші мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Це «навчає» нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник.

Як правило, через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі формувати пам’ять про неї. Таким чином, наша імунна система може швидко розпізнати та боротися з інфекцією, перш ніж вона захворіє. Саме так розробляються деякі сучасні кандидатні вакцини проти COVID-19.

При розробці інших потенційних вакцин використовуються нові підходи: йдеться про так звані вакцини на основі  матричної РНК, вони ж — мРНК-вакцини. Замість того щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК та ДНК-вакцини дають нашому організму необхідний генетичний код, і наша імунна система виробляє антигени сама. Технологія мРНК-вакцин не нова: вчені її вивчали десятиліттями. мРНК-вакцини не містять живого вірусу і не втручаються в ДНК людини.

Чи є вакцина від коронавірусу безпечною?

Кожна країна має регуляторні органи, які контролюють безпеку та ефективність вакцин перед їх широким використанням. В усьому світі ВООЗ координує низку незалежних технічних органів, які перевіряють безпеку вакцин до і навіть після їх запровадження. Вакцини, схвалені для використання ВООЗ, пройшли суворі тести та клінічні випробування, щоб показати, що вони безпечні та ефективні в боротьбі із захворюваннями. Незважаючи на те, що вакцини проти COVID-19 розробляються дуже швидко, вони зможуть отримати необхідні дозволи регуляторних органів лише якщо вони відповідають суворим стандартам безпеки та ефективності.

Для ЮНІСЕФ безпека дітей та їхніх сімей є найвищим пріоритетом. Це стосується і поставок вакцин, які є безпечними.

Чи потрібно вакцинуватися тим, хто вже перехворів на COVID-19?

Так. Навіть якщо ви вже перехворіли на COVID-19, щеплення робити потрібно. Хоча в людей, котрі одужують від COVID-19, може виробитися природний імунітет до вірусу, поки невідомо, як довго і наскільки добре він захищатиме. Вакцини забезпечують надійніший захист.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь