Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Будьте пильні – овочі можуть містити нітрати!!!

Дата: 08.06.2021 09:40
Кількість переглядів: 107

 

Забруднення навколишнього середовища нітратами напряму пов’язано з виробничою діяльністю людини. Особливу роль у цьому процесі відіграє інтенсивне застосування азотвмістимих добрив, що призводить до різкого збільшення вмісту нітратів не тільки в ґрунтових і поверхневих водах та ґрунті, але й у сільськогосподарській продукції.

Тривале вживання забрудненої нітратами води і овочів спричиняє розвитку хронічної нітратної інтоксикації. У організмі виникає ціла низка порушень, що  спричиняє кисневе голодування органів. Повністю позбутися нітратів у овочах та фруктах неможливо та й недоцільно – разом з ними зникають і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість можна й необхідно.

Кілька простих порад зменшення нітратів

Кількість нітратів зменшується на 10-15%, якщо ретельно вимити та почистити овочі. Петрушку, кріп, листя салату рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у чистій воді, вміст нітратів зменшиться на 25—30%.

          У процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30—40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80%, морква, капуста – до 70%, буряк – до 40 %.  

          При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині.

Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, на 18 день – сполука майже не визначається.

Аби зменшити вміст нітратів у огірках, помідорах та редисі належить зрізати частину овочів біля хвостиків.

Не їжте у динях та кавунах нестиглий м’якуш біля шкоринки. Взагалі не вживайте недозрілу городину, адже незрілі овочі та фрукти містять в 2—3 рази більше нітратів, ніж достиглі.

Споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай – це натуральні нейтралізатори нітратів.

 

 

В.о.завідувача Деражнянського РЛВ

 Хмельницького ММРВ ДУ «Хмельницький

Обласний лабораторний центр МОЗ України»                 Антощишина Л.М.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь