Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Про профілактичні огляди жіночого населення

Дата: 17.11.2021 15:30
Кількість переглядів: 297

Онкологічний профілактичний огляд жіночого населення (цитологічний скринінг) з метою профілактики та ранньої діагностики раку шийки матки проводився понад 20 років на базі централізованої цитологічної лабораторії Хмельницького обласного онкологічного диспансеру (натепер - КНП «Хмельницький обласний протипухлинний центр» Хмельницької обласної ради, далі КНП «ХОПЦ» ХОР). В зв'язку з реєстрацією зростання у 2020 році занедбаності візуальних форм злоякісних пухлин у жінок, проведено аналіз охоплення жіночого населення області онкопрофоглядами з цитологічним дослідженням КНП «Хмельницький обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» (лист КНП «ХОІАЦМС» від 07.09,2021р, № 85).

Натепер ситуація наступна: в Хмельницькій області підлягає обстеженню 551 440 жінок. За 9 місяців поточного року центральна цитологічна лабораторія (далі ЦЦЛ) обласного протипухлинного центру отримала для дослідження матеріалу від 2 394 жінок, що складає 0,43% від загальної кількості підлягаючих обстеженню. Такий низький показник охоплення цитологічним скринінгом жінок неприпустимий для профоглядів. Це призведе до зростання числа занедбаних форм раку шийки матки. Для інформації - цитологічний скринінг жінок вважається результативним при охопленні не менше 60% жіночого населення. Таким чином, ситуація з ранньої діагностики раку шийки матки у жінок області, яка реєструється натепер є критичною.

За 9 місяців поточного року вперше взято на облік 14 жінок із занедбаними формами раку шийки матки, і лише 6 жінок з захворюванням на доклінічній або «0» стадії хвороби. Середній вік жінок, у яких виявлено занедбану стадію хвороби - 45 років, найстаршій хворій жінці з цієї кагорти - 61 рік, наймолодшій - лише ЗО! І лише можливо здогадатись, скільки жінок без належною профілактичного обстеження ще не здогадуються про хворобу, яка на ранніх стадіях протікає без особливих клінічних симптомів.

Керівникам 303 Хмельницької області було надіслано інформаційний лист від Хмельницького обласного протипухлинного центру № 455 від 30.06.202 ір. про можливість надання медичних послуг з цитологічних досліджень за Програмою медичних гарантій у 2021 році, які виконуються у центральній цитологічній лабораторії КМЛ «ХОТЩ»ХОР. Зокрема це - цитологічні дослідження матеріалу взятого у пацієнтів при профілактичному огляді та при виконанні діагностичних обстежень. Варто зауважити, що ЦЦЛ КНП «ХОПЦ» ХОР акредитована та має належну матеріально-технічну базу та висококваліфікований медичний персонал для проведення даних обстежень.

На 2022 рік планується розширення та вдосконалення методик для покращення цитологічного скринінгу за вимогами лікарів та потреб пацієнток (ПАП-тест на склі, метод рідинної цитології та інші). 

Дорогі жінки, бережіть своє здоров'я, адже воно є запорукою здорових нащадків!

Вартість обстежень за умови відповідного оформлення документації для закладів охорони здоров'я і пацієнта БЕЗКОШТОВНА.

З повагою - директор КНП «ХОПЦ» ХОР                                    Вячеслав МОРОЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь