Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Обережно! Сказ

Дата: 11.01.2022 10:51
Кількість переглядів: 335

Фото без опису

Сказ - особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально.

Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, в основному лисиці. Особливістю сказу природного типу є формування зон стійкого неблагополуччя. Такі зони розміщені, як  правило, в місцевостях з підвищеною щільністю поселення лисиць.

Враховуючи природне поширення сказу тварин, заходи по боротьбі з ним здійснюються комплексно органами державної ветеринарної медицини, охорони здоров”я, житлово-комунального і лісового господарства, товариствами мисливців під керівництвом надзвичайних протиепізоотичних комісій та органів державної влади на місцях.

Заходи щодо профілактики сказу

Основним заходом щодо профілактики це систематично обстежувати угіддя, де мешкають дикі тварини, і при виявлені їх трупів або вбитих з підозрілою поведінкою звірів (відсутність боязливості, неспровоковане нападання на людей чи тварин) негайно повідомляти працівників державної служби ветеринарної медицини:

- проводити щорічно в листопаді-січні одночасно на великих територіях заходи щодо підтримання оптимальних розмірів популяції лисиць, у яких  перед періодом  їх розмноження(березень-квітень) щільність популяції не повинна перевищувати 0,5-1голова на 1тис.га угідь

- проводити боротьбу з бродячими собаками та котами в мисливських угіддях навколо населених пунктах та у самих населених пунктах;

- доставляти собак, котів для профілактичного щеплення від сказу. Всі собаки та коти в зонах постійного неблагополуччя підлягають обов’язковому щепленню проти сказу;

- про кожний випадок укусу тварин, людей дикими тваринами, бездомними собаками чи котами, повідомляти ветеринарних спеціалістів та негайно ізолювати таких тварин.

Спеціалістами  державної служби ветеринарної медицини в 2021 році завакциновано проти сказу  в населених пунктах Летичівської та Меджибізької ТГ 1158 гол. собак, 1142 гол. котів, 333 гол. ВРХ, 23 гол. ДРХ.

Але дуже прикро, що є власники домашніх тварин, які відмовляються надавати собачку чи котика для щеплення від сказу. Такі люди тим самим підставляють під загрозу захворіти  своїх улюбленців, а також самих себе чи свою сім’ю. Не розуміють, що тварини чи людина,  яка захворіє на сказ обов’язково помре.

Сказ - невиліковна хвороба, а тому це захворювання  дуже небезпечне. І  тільки профілактичні  заходи і обов’язкова  вакцинація домашніх  тварин проти сказу  захистить від  цього  небезпечного захворювання.

Вакцини на сьогодні для вакцинації тварин вистачає в установах державної  ветеринарної медицини, а також,  затверджена Програма по сказу.

В 2021 році в населених пунктах Летичівської та Меджибізької ТГ виявлено 10 випадків захворювання на сказ, це: 3 собаки, 3 коти, 1 лис, 2 ВРХ, 1 кінь. Всі ці тварини захворіли, бо не були вакциновані проти сказу. Люди, які були покусані теж вакцинувалися проти сказу.

Зробивши аналіз  по захворюванню на сказ за останні роки, відомо, що захворюванням на сказ стали хворіти більше домашні тварини (коти та собаки бездомні, які знаходяться в закинутих нежилих будинках, а також,  збільшенням поголів’я червоної лисиці, які розмістилися  біля населених пунктів або в самих селах. Отже, основним засобом профілактики захворювання по сказу це є щеплення  собак та котів проти сказу та боротьба із бездомними собаками та котами.

Начальник Летичівського управління

ГУ ДПСС в Хмельницькій області  Є.М.Винник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь