Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

21 лютого відзначаємо Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2022 13:38
Кількість переглядів: 275

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошено на Генеральній конференції ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року.
         «Мови – це важливо!» – цей вислів обрано ЮНЕСКО гаслом Міжнародного дня рідної мови.
      Сьогодні в різних країнах світу люди говорять на 6000 мовах. Мова – це не тільки простий символ розуміння, вона витворюється в певній культурі, у певній традиції. Поки живе мова,  житиме й народ як національність.
         Українська мова в усі часи дивувала світ своєю красою, витонченістю, ніжною мелодикою. Загальновідомі факти про високе поціновування  нашої мови представниками інших народів: 1934 року в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці світу українську мову визнали третьою з-поміж усіх мов (після французької й фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. А кількома роками пізніше на аналогічному форумі науковців у Швейцарії нашу мову було названо другою після італійської, де за головний критерій оцінки бралася евфонічна система мови, тобто  її мелодійність, милозвучність. Це й не дивно, адже досконала евфонічна система  української мови  безпосередньо пов’язана з надзвичайною пісенністю  нашого народу. Бо чи є ще який інший народ, який створив таке величезне пісенне багатство?
       Рідна мова дорога кожному з нас. Рідною  мовою ми вимовляємо перші слова й найкраще  висловлюємо свої думки. Вона підтримує нас протягом усього життя. Рідна мова – це дорогоцінний скарб кожного народу, його надбання, показник самобутності та історичного минулого, індикатор розвитку, вона є засобом, який дозволяє людині усвідомити причетність до власного народу, його історії, культури.
    Ми знаємо, що українська  мова  пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була й є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей.
Ми щиро віримо, що краса й сила української мови пригорне до себе серця мільйонів інших людей.
        Видатний український письменник Б. Антоненко-Давидович писав: «Ми повинні цінувати нашу мову – нетлінний скарб українського народу, що його наші предки зберегли, незважаючи на всілякі заборони й утиски, передавши нам у спадщину». Саме ми, заради прийдешніх поколінь, повинні  зберігати й шанувати мову, як  це  робили наші  славні предки.
          Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє й майбутнє України!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь