Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Відкриття пам'ятної плити Тарасу Климентійовичу Пожарському

Дата: 24.06.2022 10:36
Кількість переглядів: 514

       Фото без описуВипробування, які випали на долю нашого народу тепер – не перші. По українцях за час їхнього життя на цій землі історія прокотила не один каток. І якщо ми сьогодні ще не знищені, якщо ми ще живемо на своїй землі, то це не в останню чергу завдяки тим, хто робив, що тільки міг, для того, щоб народ наш жив. Історичні обставини, в яких ми перебуваємо нині,змушують нас пам’ятати про тих, на чиїх плечах тримається наш спокій, можливість жити і працювати.

       Ми повинні пам’ятати і розповідати наступному поколінню про тих, хто в складний час тоталітаризму зберіг свою людяність.  Саме одним з таких правдолюбів  був Тарас Климентійович Пожарський – голова колгоспу в селі Требухівці в 1933-1941 роках.

    22 червня 2022 року відбулося відкриття пам’ятної плити Тарасу Климентійовичу Пожарському в селі Требухівці біля Требуховецького церковного храму Іоанна Богослова.

      Розпочалося відкриття пам’ятної плити гімном України. Вшанували пам`ять загиблих воїнів, які віддали життя, гідність за свободу нашої держави. На мітингу були присутні працівники Меджибізької селищної ради на чолі із селищним головою Олександром Ткачем, отець Іларій - настоятель Требуховецького храму Івана Богослава та небайдужі односельчани.

Фото без опису

Фото без опису

     «Завжди серед нас знаходились люди, герої, які ставали на захист своєї держави та захист свого народу і саме одним з таких був Тарас Климентійович Пожарський. Він жив у важкі часи колективізації і голодомору. З 1933 року був призначений головою колгоспу в селі Требухівці.  Колгоспи були створені не задля підвищення заможності селян, а для того щоб вирішувати завдання державні та політичні. Ставши до посади цей чоловік не почав виконувати бездумно накази влади, а продовжував  думати за своїх громадян. Завдяки його правильним управлінським рішенням  на той час було врятовано від голодної смерті сотні людей. Це була духовно багата людина, свідком чого є храм біля якого ми сьогодні зібралися. Завдяки прийнятому рішенню Тараса Климентійовича, перетворивши храм на комору для зерна, перед приїздом радянської районної делегації, дало можливість зберегти його від руйнування і знищення, що дало можливість сьогодні проводити церковну службу. Радянська влада в своїх кращих традиціях відзначила цю людину і він був кваліфікований як ворог народу, але як свідомий чоловік, батько шістьох дітей, щоб убезпечити свою родину від знущань і поневірянь,  приймає рішення добровільно піти з життя, тим самим захистивши свою родину. Ми повинні пам’ятати цього чоловіка і шанувати те, що його справа живе і сьогодні, ми це бачимо по тому, що в умовах війни в якій ми зараз перебуваємо,  вся наша громада і вся Україна згуртувалися задля підтримки  наших захисників та захисниць. Кожен допомагає тим, чим може: продуктовими наборами, одягом,  добрим словом,  це говорить про те , що ми дійсно проявили себе як нація, народ, який бореться за свою незалежність і про це говорить вже увесь світ. Тому ми завжди будемо шанувати пам’ять про своїх героїв!» - відзначив селищний голова Олександр Ткач.

Фото без опису

      Право перерізати стрічку і відкрити пам’ятну плиту було надано нащадкам Тараса Климентійовича: онуку Пожарському Василю Миколайовичу та правнуку Шушпану Максиму Олександровичу.

Фото без опису

Фото без опису

   Після чого відбулося освячення пам’ятної плити настоятелем Требуховецького храму Іоанна Богослова отцем Іларієм.

Фото без опису

    Ми повинні знати і цінувати свою історію адже тільки той народ, який шанує і вчить своє минуле має право на майбутнє . У ці дні, коли наша країна переживає колосальне випробування, коли на карту поставлено саме його існування держави, ми знаходимо у собі сили жити і боротися. Але і не забуваємо про тих, завдяки кому ми змогли вижити у важкі часи в минулому. Тому ми культивуємо ці цінності тепер, єднаємося навколо них,  сподіваємося і віримо, що з їх допомогою вистоїмо, переможемо і будемо жити завжди. Слава Україні! Героям Слава!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь