Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Що таке патронатна сім'я

Дата: 14.07.2022 13:41
Кількість переглядів: 284

   Фото без описуЗаконом України: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» від 26.01.2016 року №936-VІІІ внесено зміни до нормативно-правових актів, якими визначається:

   Патронат над дитиною – це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя. Метою цієї послуги є забезпечення права на виховання в сімейному середовищі дитини, яка через складні життєві обставини не може проживати разом зі своїми біологічними батьками або іншими законними представниками, надання комплексу послуг у відповідності до найкращих інтересів дитини в період подолання її сім’єю таких обставин або пошук найбільш оптимальної форми влаштування дитини.

   Сім’я патронатного вихователя - це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Патронатний вихователь - це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

   До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї. Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців. У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити.      Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.

   Оплата послуг патронатного вихователя планується в розмірі 5 прожиткових мінімумів працездатних осіб на місяць. У разі перебування в сім’ї патронатного вихователя дітей віком до 1 року, дитини з інвалідністю, малолітньої чи неповнолітньої вагітної, ВІЛ-інфікованої дитини та одночасно двох і більше дітей розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину та підставу, але сумарно – не більше ніж на 50 відсотків. Також призначається та виплачується соціальна допомога на дитину, розмір якої становить 2 прожиткові мінімуми для дітей відповідного віку на місяць. 

   Дитинство в Україні визнається загальнонаціональним пріоритетом, і державою здійснюються всі заходи щодо забезпечення реалізації права дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток. Однією з форм захисту дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах є патронатна сім’я.

Що таке патронатна сім'я ?

   Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини у сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

   Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім'ї послуг, спрямованих на повернення у сім'ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Хто такі патронатні вихователі?

   Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

   Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім'ї, що братиме участь у наданні послуги патронату над дитиною (чоловік або дружина кандидата у патронатні вихователі, повнолітня донька або син, які проживають разом з кандидатом, - за згодою), за клопотанням соціального закладу проходить обов'язкове навчання за програмою, затвердженою Мінсоцполітики.

   Кандидат у патронатні вихователі подає до соціального закладу за місцем проживання такі документи:

- заяву;

- копію паспорта громадянина України;

- копію трудової книжки (у разі наявності);

- висновки про стан здоров'я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним, складені за формою Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866;

- довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім'ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

- копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

- письмову згоду на влаштування дитини в сім'ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім'ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

  Обов'язки, права та відповідальність патронатного вихователя під час перебування дитини у його сім'ї визначаються договором про патронат над дитиною.

Термін перебування дитини у патронатній сім'ї

   Строк перебування дитини у сім'ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців і встановлюється органом опіки та піклування за результатами оцінки рівня безпеки або оцінки потреб дитини та її сім'ї.

   Орган опіки та піклування у разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя понад зазначений строк, може прийняти рішення про продовження строку перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя не більш як до шести місяців відповідно до висновку міждисциплінарної команди.

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь