Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Як в умовах воєнного стану має діяти військовослужбовець після лікування у медичних закладах

Дата: 03.11.2022 14:21
Кількість переглядів: 180

   

   Після лікування в військових госпіталях або ж у цивільних медичних закладах у довідці військово-лікарської комісії (далі – ВЛК) чи виписному епікризі можуть зазначити одне із таких формулювань:

*потребує відпустки за станом здоров’я на 30 календарних днів;

*виписується з покращенням в частину для реалізації рішення ВЛК;

*з’явитися в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦК та СП) в день виписки;

*з’явитися до сімейного лікаря (вказується дата).

   Через те, що військовослужбовці не знають, як діяти в кожній із цих ситуацій, трапляються непорозуміння. Наприклад, зараз є багато випадків, коли військовослужбовці вчасно не повертаються до своїх військових частин, а після лікування з медичного закладу їдуть одразу додому. За це їх притягують до кримінальної відповідальності за статтею 407 Кримінального кодексу України: самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років (частина 5 статті  407 КК України).

   Водночас відповідно до пункту 11 статті 10 Закону України «Про правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у зв’язку з хворобою військовослужбовця йому надається відпустка для лікування із збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі висновку ВЛК. Тривалість такої відпустки визначається характером захворювання. Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою не повинен перевищувати 4 місяці поспіль (крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні).

   Після закінчення встановленого безперервного перебування на лікуванні у закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою військовослужбовець підлягає огляду ВЛК для вирішення питання про придатність його до військової служби.

   Попри те, що під час дії правового режиму воєнного стану деякі відпустки не надаються, відпустка за станом здоров’я до цього переліку не належить. Вона надається військовослужбовцю після лікування за рішенням ВЛК (пункт 6.35 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

   Як зазначено у Положенні, у виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров’я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров’я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань – повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки за станом здоров’я записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка за станом здоров’я, і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.

   Якщо після продовження відпустки за станом здоров’я військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов’язків, то його оглядає ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.

   У разі, якщо військовослужбовець потребує відпустки за станом здоров’я на 30 календарних днів, то він подає рапорт на командира частина про надання такої відпустки на підставі довідки ВЛК, отримує відпускний квиток з зазначеними датами відпустки, найменуванням населеного пункту, де буде проходити відпустка, та датою прибуття до місця служби. Прибувши до населеного пункту, де буде перебувати під час відпустки, військовослужбовець повинен обов’язково відмітитися в ВСП (комендатурі) чи ТЦК та СП, а після завершення відпустки поставити відмітку про вибуття до місця дислокації військової частини.

   Коли військовослужбовця виписують з покращенням в частину для реалізації рішення ВЛК, або ж у довідці чи виписному епікризі зазначають, що необхідно з’явитися в ТЦК та СП в день виписки чи з’явитися до сімейного лікаря (вказується дата), – в усіх цих випадках він має обов’язково звернутися в ВСП чи ТЦК та СП. Там роблять відмітку в документах, зокрема зазначають дату прибуття до військової частини, враховуючи термін на дорогу до військової частини.

   Якщо ж у виписці з лікувального закладу вказано, що військовослужбовець повинен з’явитися в ТЦК та СП в день виписки, то потрібно туди з’явитись і обов’язково звернути увагу на відмітку, зроблену в документах, щоб вчасно прибути до своєї військової частини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь