Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

ОБЕРЕЖНО КЛІЩІ!

Дата: 08.04.2024 11:06
Кількість переглядів: 49

Фото без описуСезон кліщів розпочато: активність кліщів щороку припадає на квітень-травень та серпень-вересень. Кліщі є переносниками збудників вірусних, бактеріальних захворювань людей і тварин та переносниками важких хвороб, таких як кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма (кліщовий бореліоз). Головним методом профілактики є вакцинація. Щеплення слід робити за кілька місяців до початку весняно-літнього сезону.

        Як не допустити укусів кліщів під час прогулянок на природі.

        Обирайте одяг світлого кольору з довгими рукавами який щільно прилягає до тіла. Штани краще заправляйте в шкарпетки, щоб унеможливити проникнення кліща. По можливості захищайте голову хустинкою, капюшоном, панамою. Оглядайте себе і своїх супутників кожні 2 години прогулянки, особливо ретельно обстежуючи ділянки тіла, вкриті волоссям. Використовуйте для захисту від комах спеціальні засоби (аерозолі, креми) які відлякують кліщів. Обирайте такі місця для відпочинку, де немає сухої трави, опалого листя, гілок. Повернувшись додому, відразу змініть та ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його.

        Як видалити кліща: не тиснути щоб не розчавити, не виривати силою, не заливати олією або спиртом. Обережно викрутити обертальними рухами пінцетом, або через марлю. Робити це повільно, щоб не порвати кліща і його хоботок не залишився в шкірі, після чого продезінфікувати місце укусу. Віднести кліща в лабораторію, здати кров на антитіла, за потреби пройти імунотерапію.

        Симптоми які можуть бути при укусі: загальна слабкість, сонливість, озноб, ломота в суглобах та м'язах, шкірні висипання зі свербінням, збільшення лімфовузлів, почастішання серцевого ритму, підвищення температури тіла, зниження тиску, світлобоязнь, нудота і блювання, ускладнене дихання.

        У разі появи будь-яких ознак захворювання треба обов’язково звернутися до лікаря. В усіх випадках кліщових укусів дуже важливо вчасно отримати кваліфіковану медичну допомогу. Своєчасна діагностика і лікування дозволяють попередити та уникнути важких ускладнень.

Будьте пильні та обережні! 

Бережіть себе, своїх близьких та залишайтесь здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь