Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Троїцький костел у Меджибожі

Дата: 01.01.2020 15:57
Кількість переглядів: 1855

Пам’ятка архітектури національного значення – Свято-Троїцький костел XVІІ ст.

Фото без описуФото без описуФото без описуЗасновником і фундатором Троїцького костелу був власник Меджибожа Адам Ієронім Сенявський. Будівництво костелу розпочалося у 1600 р. і було завершене у 1632 р.

Храм мав 10 вівтарів, в центральному знаходився великий образ роботи знаменитого художника Марчелло Бачареллі (1731-1818 рр.), який зображував святих Рафаїла, Єроніма, Миколу та Адама. У верхній частині вівтаря знаходився герб родини Сенявських - “Леліва”. Фото без описуФото без опису

В  1812 р. новий власник Меджибожа князь Адам Єжи Чарторийський збудував біля храму 2-ярусну надбрамну дзвіницю і заклав фонд для утримання 12 убогих. При костелі діяла двокласна парафіяльна школа. Фото без описуФото без опису

Храм діяв до 1929 року, поки не був закритий радянською владою. Під час Другої світової війни зазнав пожежі і частково втратив покриття на даху (металева бляха). Дзвіниця втратила дах і пізніше була повністю розібрана на будівельні матеріали. В 1962 р., під час чергової державної антирелігійної кампанії, аварійний костел було підірвано і частково розібрано на каміння. На сьогоднішній день храм представляє собою руїни: збереглись зовнішні стіни, склепіння вівтарної частини, підвали.

Фото без описуБудівля потребує здійснення негайних протиаварійних заходів. Костел розташовано на схилі пагорба, який укріплено з різних боків кам'яними підпірними стінами і огорожею. Був однією з локальних домінант історичного центру містечка. Кам'яний (з незначним включенням цегли), однонавовий, хрестовий в плані (вівтар, південний та північний рукави - п'ятигранні). Побудований в стилі бароко з елементами готики. Із заходу примикає прямокутний об'єм притвору. Перекриття були склепінчастими, високий дах по дерев'яним кроквам, на перехресті трансепту з головною навою розташовувалась сигнатурка (маківка на восьмигранному дерев’яному барабані). Головний фасад завершувався бароковим фронтоном з трикутним завершенням. У вівтарній частині збереглись високі стрілчасті вікна і елементи ліпнини в інтер’єрі, на головному фасаді частково – бароковий портал головного входу.

Фото без опису

Фото взято із колекції світлин з наукових експедицій, що проводились у 1910-х–поч. 1930-х рр. Харківським музеєм українського мистецтва і округовою інспекцією охорони пам’яток під керівництвом Стефана Таранушенка і Павла Жолтовського. Протягом цих років було об’їжджено сотні населених пунктів тодішньої УСРР та суміжних українських етнічних земель, що відійшли до РСФСР, зроблено тисячі фотографій, замальовок та обмірів пам’яток архітектури і мистецтва: церков, костьолів, синагог, палац, хат та декоративно-ужиткових предметів.

Читайте також про: Успенська церква у Меджибожі

Гребля і млини стародавнього Меджибожа

Як розбудовувався Меджибіж у 1940-1950-х роках. За матеріалами преси

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь