Меджибізька громада

Хмельницька область Хмельницький район

Гребля і млини стародавнього Меджибожа

Дата: 01.01.2020 14:12
Кількість переглядів: 1811

Найдавнішим збереженим елементом благоустрою Меджибожа є земляна гребля. Ставок, утворений в результаті спорудження греблі мав прикривати фортецю і містечко з півдня, а мости на дамбі дозволяли контролювати дорогу через річку. Час створення греблі, очевидно припав на початок 17 ст.. На плані 1677 р. гребля вже показана з двома дерев'яними мостами і млином на лівій стороні Південного Бугу. Крім них на плані показано ще три дерев'яні мости. Найбільший йшов від північних воріт міста через річку Бужок і болото. Пізніше на цьому місті було збудовано кам'яний Турецький міст (сучасна вул. Шевченко). Два інших перекинуті через оборонні рови: із містечка до замку і з містечка на Кам'янецьку дорогу.  На фото початку ХХ ст. гребля мала дерев'яний міст на кам'яних опорах, шлюзи з криголамами для млинів та мосту, з двох боків - дерев'яне огородження зі стовбурів.  Вздовж дороги були розставлені гасові ліхтарі і телеграфні стовпи.

Фото без опису

Комплексний об’єкт архітектури “Комплекс споруд млина (ХІХ ст.)

Збудований на земляній греблі Південного Бугу. Складається з двох споруд. Збудовані на місці більш стародавніх млинів, які є на плані Меджибожа 1677 р. Млин, що розташований ближче до містечка, в стилі класицизм, двоповерховий, прямокутний в плані з високим двосхилим дахом. Будівля є цікавим зразком промислової споруди ХІХ ст. Від другого млина збереглись лише наріжні стіни з обробленого каменю-вапняку. Як засвідчують листівки початку ХХ ст., млини мали схожі розміри і архітектурне рішення. Лише бічний фасад другого млина зі сторони річки отримав двоповерховий портик з чотирма колонами і трикутним фронтоном.

Фото без опису

В 1926 р. в одному з млинів було влаштовано гідроелектростанцію, після війни – міську лазню. ГЕС створила електричну мережу в містечку, а також дала змогу влаштувати вуличне освітлення його центральної частини. Після війни в 1954-1955 рр. було побудовано нову ГЕС з системою бетонних шлюзів і каналу підводу води до генераторів на правому березі р. Південний Буг. Через це частину земляної дамби було розібрано, а нові інженерні споруди "зламали" пряму лінію дамби дещо на південь. Від зруйнованої дамби і мосту залишилось лише пару кам'яних стінок - опор.

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

Фото взято із колекції світлин з наукових експедицій, що проводились у 1910-х–поч. 1930-х рр. Харківським музеєм українського мистецтва і округовою інспекцією охорони пам’яток під керівництвом Стефана Таранушенка і Павла Жолтовського. Протягом цих років було об’їжджено сотні населених пунктів тодішньої УСРР та суміжних українських етнічних земель, що відійшли до РСФСР, зроблено тисячі фотографій, замальовок та обмірів пам’яток архітектури і мистецтва: церков, костьолів, синагог, палац, хат та декоративно-ужиткових предметів.

Читайте також про: Успенська церква у Меджибожі

Троїцький костел у Меджибожі

Як розбудовувався Меджибіж у 1940-1950-х роках. За матеріалами преси

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь